”Min dotter rymde till Danmark”

RELATIONER

Det ständiga tjafset fick Hans Arvidsson att skriva en bok

Foto: ”Det krävs att du är i balans när ditt barn skriker att du är en idiot som inte fattar något. Annars kommer du bara skrika något olämpligt tillbaka”, säger Hans.

Tyckte du att småbarns­tiden var komplicerad? Det är inget mot tonårsrevolten. Nu har din näpna lilla prins eller prinsessa ersatts av någon som slår i dörrar och suckar demonstrativt så fort du dyker upp.

– Som tonårspappa måste man ha mycket självkänsla för att kunna hantera att bli kallad gubbjävel när man tar en konflikt. Jag har inte alltid lyckats, ­säger Hans Arvidsson.

När Hans Arvidssons dotter Charlotte som 15-åring bestämde sig för att flytta hem till honom på heltid, tyckte han att det var toppen. Tidigare hade dottern pendlat mellan honom och hans förra fru och nu såg han fram emot att ha mer tid tillsammans. Men dotterns rum såg snart ut som Jerusalems förstörelse och blev bara värre hur han än tjatade. Charlottes humör kunde vändas upp och ner av ett enda sms och det var mycket tjafs om att vara ute sent. Efter några månader brast det och ­båda stod i köket och skrek åt varandra.

– I stället för att agera vuxet fick min dotters attityd mig att bete mig som en femåring, säger Hans.

Blev en tankeställare

Hans förklarade att de inte längre kunde ha det så här. De måste kunna kommunicera på ett vettigt sätt. Då lämnade dottern rummet med orden: ”Du ska ändå veta att vi har den bästa kommunikationen mellan pappa och dotter som jag känner till.”

– Det blev en tankeställare. Om det här är en bra relation –?hur ser då alla andras ut? I mitt tycke hade vi nästan en total icke-kommunikation. Jag kände mig vilsen och saknade förebilder.

Till slut bestämde Hans sig för att intervjua andra pappor och tonårsdöttrar för att skriva boken ”Mannen som kunde tala med sin tonårsdotter”.

Två olika konflikter

– Jag kom snart fram till att det finns två typer av konflikter. Värderingskonflikter och behovskonflikter.

Värderingskonflikter handlar om klädstil, kompisar och sexualitet. Behovskonflikter om när man ska komma hem eller om man ska äta middag ihop.

– En värderingskonflikt kan du aldrig vinna. Behovskonflikter måste man däremot våga ta, även om du då blir kallad gubbjävel.

Hans berättar om när den då 15-åriga dottern och hennes pojkvän försvann från lantstället utanför Båstad. De skulle bara in till huvudorten över kvällen, men kom aldrig hem. Efter 28 timmar ringde dottern från Ängelholm. Tonåringarna hade åkt på spontantur till Köpenhamn för att festa och bo på vandrarhem.

– Jag hämtade dem med bilen och hade ett enskilt samtal med var och en. Sedan körde jag pojkvännen till flygplatsen och sa att det var dags att han åkte hem. Ingen protesterade, de förstod att de hade gått långt över gränsen. Nu efteråt är jag väldigt glad att jag tog den behovskonflikten utan att tveka.

Pojkvänner är ett känsligt kapitel för många pappor, men utöver Köpenhamnsincidenten tycker Hans att man som pappa inte ska lägga sig i för mycket. Detsamma gäller sex.

– En pappa som jag intervjuade hade skrivit ut en bunt med färgbilder i A4-format på olika könssjukdomar som han hade visat för dottern. Det blev inte alls lyckat.

När arbetet med boken väl var färdigt fick Charlotte läsa igenom manuset. Hon konstaterade att den var bra. ”Jag önskar bara att du hade varit en lika klok pappa mot mig som du var i boken”, sa hon.

Ångrar en del

Två saker ångrar han. Dels att Charlottes mamma fick huvuddelen av både föräldraledighet och umgänge efter skilsmässan. Dels att han inte tog mer hand om sig själv under dotterns tonårstid.

Men det finns även saker som han är nöjd med.

– På något sätt har jag lyckats, för Charlotte har vuxit upp till en underbar människa som kan ha långa förtroliga samtal med sin pappa. Kanske för att jag insåg att tillit ger trygghet. När jag ­exempelvis till sist gav henne förtroendet att vara ute sent visade hon – oftast – att hon kunde förvalta det förtroendet.

Läs mer

Katerina: ”Kör med anmälningsplikt”

Terri Herrera Eriksson

ARTIKELN HANDLAR OM