”Den bara vek sig”

RELATIONER

Läs det senaste chattet med Linn Heed

anna säger: Hej Linn! Kan du vara snäll och berätta hur knipövningar går till, eller med andra ord vad är knipövningar? Tacksam för svar.

Linn Heed säger: Knipövningar är "styrketräning" för din underlivsmuskulatur. När du går på toaletten och kissar så pröva att knip av strålen. Då hittar du rätt PC-muskel att knipa med. Sedan gör du upprepade knipövningar när helst under dygnet som det passar dig. Knip med musklerna, håll kvar, räkna till 10 och slappna av. Upprepa ett antal gånger, ju fler desto bättre. Fördelen med knipövningar är att du kan göra dem närhelst det passar dig, och kom ihåg, några knipövningar är bättre än inga alls. Det förebygger sk inkontinens (urinläckage) och ger dig också bättre förutsättningar att få skönare orgasmer. Träning ger faktiskt resultat!

markus säger: Hej. Jag å min flickvän hade sex två gånger igår med en timmes mellanrum, andra gången bara vek den sig, var det för kort tid emellan eller?

Linn Heed säger: Ibland behöver kroppen längre tid att återhämta sig efter en utlösning. Är man fysiskt och mentalt trött kan det påverka hur snabbt man blir upphetsad igen. Oroa dig inte. Du är helt normal! Vad glad över att ni har samlag som fungerar och som ni kan njuta av tillsammans. Är det så att man ändå är sexuellt upphetsad, men kroppen inte riktigt svarar med stånd, så kan man vara nära och smeka varandra utan att det behöver bli samlag. Sex kan ju vara så mycket mera...

Kråkan säger: Hej Linn! Jag undrar bara om det finns kondomer utan såndär "behållare" uppe på toppen? Den kan vara lite irriterande vid oralsex. Allt blir lite bättre och lättare utan den! Kram

Linn Heed säger: De allra flesta kondomer har behållare (som samlar upp utlösningen i toppen av kondomen), men det finns vissa modeller som är utan. Gå in på RFSU:s hemsida och kolla in deras sortiment av kondomer. Jag är övertygad om att du kan hitta en som passar dig. Lycka till!

Jörgen säger: Hej Linn. Jag är en 30 årig kille som har fått problem med min utlösning. Bara för 4-5 år sen hade jag problemet att jag sprutade min sperma i väggen när jag älska men nu får jag knappt ut den.Min sperma har inte ändrat på sig, mitt problem är att jag har fått svårt att spruta ut den. När jag älskar måste jag stanna upp när jag ska spruta och koncentrera mig på det och då tappar jag det sköna. Det kan även ömma lite i pungen efteråt. Jag hoppas du har några råd.

Linn Heed säger: Trycket i utlösningen kan förändras. Eftersom du både är upptagen och i viss mån orolig över att trycket har förändrats så pass mycket så föreslår jag att du går och gör en läkarundersökning av detta. Ibland kan preparat som Viagra och liknande påverka svällkropparna i penis så att det blir "svårare" att skjuta ut utlösningen. Bor du i Stockholm kan du söka till RFSU-kliniken, annars föreslår jag att du tar kontakt med ett större sjukhus där specialistkompetens finns att tillgå. Lycka till!

mia säger: Mina två systrar har svårt att få barn, en kan inte alls. Den ena anklagar p-pillerna. Så nu blev jag rädd. Kan jag bli steril av min p-stav?? funderar på att ta ut den. mvh/Mia

Linn Heed säger: Nej det finns ingen som helst forskning som tyder på att du blir steril av preventivmedel såsom p-stav, p-piller etc. Det som vanligtvis orsakar problem med fertiliteten är könssjukdomar såsom Klamydia (vanligast bland ungdomar idag, och ökar mest dessutom). Går man med en obehandlad Klamydia så kan den orsaka skada på dina äggledare, vilket påverkar fruktsamheten. Dessutom har den senaste forskningen visat på att har man en gång blivit drabbad av Klamydia och fått behandling, så minskar fruktsamheten med några procent ändå! Detta är viktigt att tänka på, och enda skyddet vid tillfälliga sexuella kontakter är naturligtvis kondom! Är du i en fast relation óch båda är testade, så tycker jag att du kan fortsätta använda p-stav som preventivmedel. Det är säkert ur många synvinklar.

Rick säger: Hej! Det här med kvinnlig ejakulation, eller fontänorgasm som vissa kallar det. Är det nåt som alla tjejer är kapabla att få? Några tips för att få en tjej att "ejakulera"

Linn Heed säger: Låt oss ta utgångspunkten att nästintill ALLA kvinnor är orgasmiska om man är fullt frisk. Trots det har en hel del kvinnor problem att uppnå orgasm av olika slag. Den vanligaste orgasmen är klitorisorgasmen. Så kallade fontänorgasmer eller våta orgasmer kan vissa kvinnor uppleva. Det handlar om att hitta en samlagsställning, eller en ställning där du kan smeka tjejen med fingrarna, där G-punkten inuti slidan stimuleras kraftigt. Ofta kan det underlätta att vara ordentligt upphetsad för att känna det lite skrovliga området cirka 4-5 cm upp i slidan på den främre väggen (mot magen). En klitorisorgasm innan som gör att kroppen är avslappnad och mottaglig kan också vara en fördel. Pröva dig fram. Samlag bakifrån eller tjejen ovanpå killen (ridställning) brukar stimulera G-punkten. Om du smeker henne med fingrarna så kan du låta henne sitta lite på huk och hålla dig om nacken. Lycka till!

Åman säger: Hej. Har problem med att jag kommer för tidigt! men de räcker med att ja runkar på morgonen men det tar ju sin tid men då kan jag iaf hålla igång mkt längre med min flickvän. Men vad kan de bero på, bara ta smällen å fortsätta så? de känns inge kul att behöva runka varje morgon för att tillfredsställa sin flickvän sen. tror även hon märker det för att jag inte är lika hård sen.

Linn Heed säger: Problem med för tidig utlösning kan bero på lite olika saker. Är du ung? Ja det är faktiskt så att många yngre män/killar har problem med att komma för snabbt. Detta brukar avta lite med åldern, men kan ändå upplevas som i ditt fall, som ett problem och lite tröttsamt i en relation. Start-stopp-tekniken, det vill säga att älska eller smeka dig precis nära utlösningen, vila och sedan börja om igen, är en teknik som går ut på att du lär dig kroppens signaler och kan hejda dig precis innan utlösningen. Du blir uthålligare med träning, men det tar en del tid och tålamod i anspråk att öva upp sig. Kondom kan vara ett sätt att "minska känseln" i ollonet, och vissa killar tycker att det hjälper dem att inte komma så snabbt. Att onanera innan ett samlag, precis som du gör, är också ett sätt att komma runt problemet.

Paolo säger: Hjälp! Jag tror min flickvän är lite för "stor" för mig i underlivet. Vad göra förutom att hon skall knipa och jag stimulerar klitoris. Har du tips på ställningar el tricks så jag "fyller" ut henne mer??? Vill självklart hon skall njuta lika mycket som jag.

Linn Heed säger: Det här med storlek, på penisen eller slidan... är ett bekymmer som oroar många män och kvinnor. För det första är slidan oerhört flexibel och anpassningsbar. Den kan öppna sig för att föda fram ett barn, liksom sluta sig och knipa kring ett lillfinger. Penisens storlek varierar ju inte lika mycket naturligtvis, men vissa killar upplever att så kallade penisringar som träs på penisen i slakt tillstånd och som sitter och smiter åt runt roten, under samlaget, hjälper till att hålla kvar blodet i penisen och därmed är upplevelsen att ståndet känns präktigare och större! Knipövningar är ALLTID bra för tjejer att göra, både under samlag men annars också. Underlivsmuskulaturen stärks och känslan av att slidan tajtar till sig är något som flera upplever. Försök att hitta samlagsställningar där din flickvän kan hålla ihop benen och få hjälp att knipa och sluta upp runt penisen. Jag förstår att storleken bekymrar, men jag hoppas ändå att ni kan hitta sätt att njuta på tillsammans.

Kille undrar säger: Hej! Min flickvän en sjukdom så hon får torra slemhinnor, alltså inte blöt vid upphetsning, nu är apotekets glidmedel inte bra tycker jag har du några andra tips?

Linn Heed säger: Dels kan hon pröva att använda "Vivag" finns på apoteket, som återställer balansen i underlivet, om problemet med de torra slemhinnorna är tillfällig på grund av mens, tamponganvändning med mera. Pröva er fram till ett glidmedel, som gärna är vatten- eller silikonbaserat. Det finns flera olika sorter att välja på. Gå in på nätet och kolla in eller gå till en mer välsorterad erotisk shop. Har hon väldigt stora problem kan hon få hjälp med hormoner som motverkar de torra slemhinnorna. Torrheten bidrar ju ofta tyvärr till mindre sexuell lust och större risk för mekanisk nötning och svampinfektioner. Lycka till!

Moderator säger: Nu måste vi tyvärr sluta. Alla ni som inte fick svar har en ny chans nästa vecka när Linn chattar igen.

Linn Heed säger: TACK! Det var trevligt att chatta med Er idag. Hoppas att ni fortsätter att älska mycket, nyfiket och varsamt! Hörs igen nästa vecka!