De gjorde abort i vardagsrummet

RELATIONER

”Det kändes tryggare – och Magnus kunde vara med och stötta”

Foto: ETT SVÅRT BESLUT ”Det var inget lättvindigt beslut för oss att göra aborten. Vi har alltid velat ha många barn. Men det kändes bättre att kunna få göra den hemma tillsammans”, säger Maria och Magnus Lundström. De är redan fyrbarnsföräldrar och bor med barnen Maja, Marcus, Mira och minstingen Malou i ett hus i sörmländska Malmköping.

Malmköping

Abort är inte längre en kvinnosak.

Maria och Magnus Lundström gjorde aborten tillsammans.

Hemma i vardagsrummet.

Allt fler par gör abort hemma. Som Maria och Magnus Lundström.

– Det kändes tryggare och så kunde Magnus vara med och stötta, säger Maria Lundström.

Det är trångt i trapphallen till huset i sörmländska idyllen Malmköping. Där är Marcus, Maja, Mira och Malou. Nio, sju, fem och tre.

Och Maria och Magnus, båda trettiofyra.

Familjen Lundström hade vuxit ur flera lägenheter och bilar. När Maria plötsligt väntade en till i slutet av förra året hade de precis hittat ett hus lagom stort för sex och fått ekonomin i balans. Därför hurrade de inte direkt.

– Vi ville ju kunna vara bra föräldrar till de fyra barn vi redan har, säger Magnus Lundström.

– Och jag hade precis börjat jobba igen efter att ha varit hemma sedan 1997. Jag tyckte det var skönt att få ett socialt liv, att få vara Mia igen, säger hon.

Paret hade tidigare gått igenom en kirurgisk abort och ville gärna göra den andra hemma. Mia var i nionde veckan och Magnus bokade tid.

– Varför ringer hon inte själv? frågade de. Beslutet är väl bådas, svarade jag. Men de tyckte det var bra att vi kom dit tillsammans, säger Magnus.

Inför hemmaaborten fick de skriva under ett särskilt papper. Det var viktigt att Maria inte var själv och kunde ta sig till akuten om något gick snett. De fick abortpillren och två smärtstillande med sig hem.

Paret bestämde en dag när båda kunde vara hemma. I väntan på det onda tittade Maria på dvd. Det blödde några timmar och sedan var det över.

Abortbeslutet var självklart, men inte oproblematiskt.

– Ska vi våga säga att vi har valt att ta bort två barn, även fast vi har fött fyra? Man ska vara glad för det man får. Samtidigt finns det ju gränser, säger Maria Lundström.

I kö för sterilisering

Hon har stått i kö för sterilisering sedan 2004. Eftersom hon mår dåligt av p-piller, spiral inte är något bra alternativ och kondomerna uppenbarligen inte fungerat särskilt bra, bestämde de att Magnus skulle steriliseras i stället. För män är kön obefintlig.

– Jag är säker på att jag inte vill ha fler barn och det är ett enklare ingrepp för mig. Man knipsar av sädesledarna, säger Magnus Lundström.

Sex av tio aborter är i dag medicinska. De anses snabba och smärtfria. Åtminstone för landstingen. Vården sparar 1 000 kronor på varje medicinsk abort jämfört med en kirurgisk. Abortpillret är billigt och kvinnan får göra grovjobbet.

Kristina Gemzell Danielsson, professor i gynekologi, var först i landet att testa att låta patienter göra aborten hemma för tre år sedan. Det är fortfarande långt ifrån självklart i alla svenska landsting.

”Det känns mer privat”

– Många barnmorskor saknar information och vill kanske inte själva släppa hem kvinnorna med tabletter, säger Kristina Gemzell Danielsson.

På Karolinska sjukhuset görs i dag mellan 25 och 50 procent av de medicinska aborterna hemma.

– Många tycker att det känns mer privat och partnern kan vara med, man kan själv planera in när aborten passar. Många är ju väldigt uppbokade.

Maria och Magnus Lundström är nöjda med valet, men barnen har de än så länge hållit utanför.

– Nej, hur ska man berätta det. Alla barn vill ju ha syskon, säger Magnus Lundström.

Läs också

Aborten är kvinnans val– och därmed också kvinnans kval. Men nu är mannen med vid abortsängen lika naturligt som vid förlossningen. Magnus och Maria Lundström gjorde aborten hemma i vardagsrummet.

Jessica Ritzen