28 miljoner skäl att jubla

Foto: Victoria rosade kampen Kronprinsessan hälsade på tvillingmamman Madeléne Öhlund, 27, och Åsa Granath, 21, två kvinnor som haft bröstcancer.
RELATIONER

Kronprinsessan Victoria träffade i går Madeléne Öhlund, 27, och Åsa Granath, 21, som berättat om sin bröstcancer i Aftonbladet.

-Det är så enormt starkt av dem att träda fram. Inga kan vara bättre ambassadörer för Rosa Bandet än de som drabbats, säger Victoria.

Bröstgalan arrangerades i tv i går kväll för tredje året av Cancerfonden till förmån för Rosa Bandet och bröstcancerforskningen.

Och för första gången gav sig kronprinsessan Victoria in i kampen mot bröstcancer genom att närvara vid Bröstgalan, som sändes i TV3.

"Viktigt stötta"

-Det är otroligt viktigt att stötta bröstancerforskningen. För mig är det självklart. Bröstcancer är ju den cancer som drabbar flest kvinnor, säger hon till Aftonbladet.

2003 fick 6689 kvinnor bröstcancer.

Kronprinsessan Victoria känner stor beundran inför de kvinnor som vågar berätta om sin bröstcancer i medierna - som Madeléne och Åsa.

-Vi blir alla berörda av de här kvinnorna. Det är ju så otroligt personligt att berätta om sig själv, när man är som allra mest sårbar. Det vet jag av egen erfarenhet, säger hon.

Sändes i tv

Är kronprinsessan själv orolig för att drabbas av bröstcancer?

-Jag tror att vi alla tänker på det ibland, säger Victoria.

Brukar kronprinsessan undersöka sina bröst själv?

- Jag måste erkänna att jag är väldigt dålig på att undersöka mina bröst själv. Men jag ska bli noggrannare! säger hon och ler.

Tv-galan i går och Rosa Bandet- kampanjen gav totalt 28 miljoner kronor till bröstcancerforskningen.

Varför engagerar du dig i Rosa Bandet?

Mary Mårtensson