Familjerelationer

Skippar sex för att bli gravida

RELATIONER

Kvinnor vill bli befruktade på konstgjord väg – utan väntetid

Allt fler kvinnor har tröttnat på att vänta på Den rätte.

Därför väljer de att bli ensamstående mammor – med hjälp av konstgjord befruktning.

– För många är det viktigt att barnet kommer här och nu, säger läkaren Karsten Pettersen.

Många av dagens kvinnor skjuter upp barnafödandet. Under tiden gör de karriär, reser och utbildar sig. Men när de väl bestämmer sig för att skaffa barn, vill de se snabba resultat, skriver den danska tidningen BT.

Vill inte misslyckas

I Danmark blir det nu allt vanligare att kvinnor går till en specialistklinik för att få konstgjord befruktning - utan försöksperiod. De har helt enkelt ingen lust att försöka bli gravida på naturlig väg – och kanske misslyckas, månad efter månad.

De som söker hjälp på det här sättet är både ensamstående kvinnor och kvinnor som lever i parförhållanden.

- Kvinnorna har inte längre samma tålamod, utan kräver barn när det passar, säger Karsten Pettersen, gynekolog och chefläkare på Århus privatsjukhus, till BT.

Mindre tid

Enligt Pettersen ringer kvinnorna till kliniken och vill boka tid för behandling – även om läkarna förklarar att de sannolikt blir gravida på naturlig väg inom några veckor eller månader. Han tror att orsaken är att många i dag har mindre tid – och ett större behov av att planera sin tid och sina liv. Dessutom blir den genomsnittliga förstagångsföderskan allt äldre, vilket innebär att de inte kan vänta i flera år på att få behandling.

Mamma vid 30

Katja Hansen, 31, är ensamstående mamma. Hon inseminerades med sperma från en anonym donator och har i dag sonen Mikkel.

– Jag har alltid sett mig själv som mamma vid 30. Och när mannen i mitt liv inte dök upp, så fick det bli på det här viset, säger hon till BT.

Mia Carron

Publisert:

Aftonbladet

/

Relationer

/

Familjerelationer

ÄMNEN I ARTIKELN

Familjerelationer