”Nu är vi tre som fyller år på samma dag”

RELATIONER

17 oktober – hipp, hipp, hurra!

Fy sjutton vilket sammanträffande!

Mamma och pappa Triches-Strömberg fyller båda år 17 oktober. Men inte nog med det.

Senaste tillskottet Ellis var beräknad 6 oktober, men beslöt sig för att komma på föräldrarnas födelsedag.

– Det är den största födelsedagspresenten jag någonsin fått, säger Sofia.

Foto: Robert och Sofia fick den bästa tänkbara födelsedagspresenten i år – sonen Ellis. Så framöver innebär 17 oktober tredubbelt kalas för familjen Triches-Strömberg.

Ellis Triches har precis vaknat och gäspar så stort att halsen skrynklas ihop av alla dubbelhakor. Under sin första tid i livet har han hunnit gå upp ett kilo och växa fem centimeter. I dag är han tre veckor och två dagar gammal. Mamma Sofia är exakt 33 år äldre och pappa Robert exakt 39 år äldre.

Alla tre fyller nämligen år på samma dag.

”Tyckte det var mysko”

Robert och Sofia träffades på Klubb Gås, en rockig krog på Söder i Stockholm. Det var september för två år sedan och snart kom de att prata om sina födelsedagar. Eller rättare sagt, sin födelsedag. Både fyller år 17 oktober.

– Jag vet inte hur vi kom in på det, men jag minns att jag tyckte det var jäkligt mysko, säger Robert.

De är födda i vågens stjärntecken och enligt astrologin är de lugna, balanserade och dessutom charmiga och öppenhjärtiga. Det verkar stämma rätt bra. Robert bjuder på kaffe ur dödskallemuggar och både han och Sofia skrattar ofta.

Firade i förväg

– Vi tror inte på horoskop eller så, men om det ligger någon sanning i det där borde ju Ellis växa upp till världens mest harmoniska människa, säger Robert med ett snett leende.

Ellis var beräknad till den 6 oktober. Men datumet passerades utan att något hände och även om de tänkte tanken att han kunde dyka upp på deras gemensamma födelsedag så var det ändå Roberts dotter Allis, 14, som var mest nervös.

– Ja, hon fyller 13 oktober hon ville ha sin födelsedag i fred och inte få konkurrens.

Allis klarade sig men på söndagen den 17 oktober började Sofia känna av värkarna. Vid tre på eftermiddagen åkte de in till förlossningen. För att vara på den säkra sidan hade de firat födelsedag i förväg med sång och tårta på morgonen. Det visade sig vara klokt. Värkarbetet höll på hela dagen och både Sofia och Robert började inse att de nog skulle få fira trippel födelsedag framöver.

Klockan 23.48 föddes Ellis Triches.

– Alla på Södersjukhuset snackade om det så vi fattade nog redan då att det är något väldigt ovanligt, säger Robert.

En på 100 000

– Det här känns väldigt slumpartat, vad är oddsen för att det ska bli så egentligen? säger Sofia.

Jo, enligt sannolikhetsläran är chansen mindre än en på 100 000, så visst är det ganska ovanligt. Kanske får man färre presenter, men det finns faktiskt positiva saker med att fylla samma dag också. Risken att någon i familjen skulle bli bortglömd på födelsedagen är näst intill obefintlig och om de vill får de äta tre tårtor på samma dag.

– Vi får se till att komma på tre olika födelsedagssånger bara, säger Sofia.

I hennes famn ligger Ellis och klipper med ögonen. Allt snack om sannolikhetslära och tårtor har gjort honom alldeles trött. Själv bryr han sig mest om mjölk och sömn för tillfället. Men om några år är det säkerligen full fokus på födelsedagen.