Tvingad att sälja sex?

avHelena Utter

Idag startar en kampanj som riktar sig direkt till traffickingoffer. Information om hjälp finns på sex olika språk, svenska, engelska, rumänska, ryska, spanska och thailändska.

Tvingad till att sälja sex?

Med start idag kommer den frågan möta resenärer i Stockholms kollektivtrafiknät och på flygplatserna.

Målgruppen: kvinnor som tvingats till Sverige för att sälja sex.

– Trafficking är ett stort problem och det här är ett sätt att försöka nå ut till brottsoffren, säger Anna Ekstedt på Östersjöstaternas Råd.

Kampanjen, som startar idag på EU:s anti-trafficking-dag, riktar sig direkt till kvinnor som befinner sig i landet och som är utsatta för människohandel i sexuellt syfte.

Telefonnummer till en stödlinje kommer att synas på stortavlor i tunnelbanan, på bussar, pendeltåg och på flygplatserna i Stockholm.

– Vi vet att många brottsutsatta reser mellan länderna. Även om de inte vågar ringa första gången så kanske de så småningom ringer, säger Patrik Cederlöf på Länsstyrelsen.

Stödlinjen sköts av Nationellt Centrum för Kvinnofrid.

– De har sedan möjlighet att slussa vidare till myndigheter eller kvinnojourer.

Information på sex olika språk

Någon statistik över hur många som är utsatta för människohandel eller varifrån de kommer, finns inte. Men enligt Patrik Cederlöf är det just nu vanligt att kvinnorna kommer från Rumänien, Bulgarien och Tjeckien.

Informationskampanjen finns på sex språk; svenska, engelska, rumänska, ryska, spanska och thailändska.

– Det är svårt att täcka hela gruppen, men man måste börja någonstans, säger Patrik Cederlöf.

”Mörkertalen är enorma”

Enligt Anna Ekstedt, rådgivare på Östersjöstaternas Råds Aktionsgrupp mot Människohandel, flyttar marknaden hela tiden.

– Antalet identifierade brottsoffer går upp i vissa delar av Europa och ner i andra. Men man kan lugnt säga att det är ett stort problem. Mörkertalen är enorma, säger Anna Ekstedt.

Hur tror ni att budskapen på till exempel tunnelbanans stortavlor kommer uppfattas av allmänheten?

– Jag tror inte folk tycker det är stötande. Det kan nog ha en god inverkan på folks kunskap om att det här fenomenet förekommer i Sverige, säger Patrik Cederlöf.