Familjerelationer

”Klart man kan vara minister och föda barn”

Av: 

Helena Utter

RELATIONER

Gudrun Schyman gläds över utnämningen av Birgitta Ohlsson som EU-minister

”Birgitta Ohlsson borde inte tagit jobbet!”

Kritiken mot den höggravida nyutnämnda EU-ministern kommer så väl från allianskollegor som från Kvinnor Kan-nätverkets grundare.

– Men självklart ska det gå att förena föräldraskap med en ministerpost! säger Gudrun Schyman, talesperson för Feministisk Initiativ.

Före utnämningen av Birgitta Ohlsson (FP), spekulerades det i att hon var diskvalificerad på grund av att hennes första barn beräknas födas i juli.

Men den 34-åriga folkpartistiska politikern fick jobbet.

– Jag är gift med en modern man och inte med en dinosaur, förklarade hon själv på sin blogg.

”Tragiskt beslut”

Och nu kommer kritik mot att hon tog uppdraget.

Eva Sternberg, en av grundarna av stiftelsen Kvinnor Kan, skriver i en debattartikel i Expressen att Birgitta Ohlssons beslut är ”tragiskt”.

– Hon är inte bara en farlig förebild. Hon visar också att hon inte har förstått något om sig själv, om livet och vad det innebär att bli förälder, skriver Sternberg.

Hon får medhåll av Ohlssons allianskollega Kjell Eldensjö (KD).

– Om min fru varit i den situationen hade hon inte gjort det. Och jag skulle ha hållit med henne, säger Eldensjö.

Gudrun Schyman, talesperson för Feministisk Initiativ och med många år i riksdagen bakom sig, är däremot glad över utnämningen av Birgitta Ohlsson.

– Det är väl jättebra att att hon blir EU-minister – även om jag hellre sett att hon fått posten som jämställdhetsminister. Men det vågade de väl inte, säger Schyman.

Hon menar att det självklart ska gå att föda barn medan man innehar en ministerpost.

– Det finns så mycket förlegade föreställningar om föräldraskapet och om hur kvinnor ska bete sig. De är väl två om det. Och hon är väl inte gift med en gammal patriark! Det hela är en logistisk fråga, säger Schyman.

Själv är hon mamma till två nu vuxna barn.

– Jag har aldrig nånsin fått så mycket inspiration till politiken och till annat! säger Gudrun Schyman.

Kritiken väntad

Belinda Olsson, programledare för SVT:s Debatt, menar att kritiken mot nyutnämnda EU-ministern är helt väntad.

– Jag är otroligt trött på det. Man kan inte göra något som kvinna och morsa utan att folk har massa synpunkter. Det är ett sånt ”alla vet bäst-område”, säger Belinda Olsson.

Hon menar att politiker inte är något 9 till 5-jobb och att vi måste acceptera att de löser sina vardagsliv på ett annat sätt. Många offrar tid med sina barn eller sin partner.

– Och det är lika sorgligt med män som gör det, säger Belinda Olsson och fortsätter:

– Men på det privata planet kan jag få ont i magen av att tänka på hur kvinnor och män i politiken och näringslivet lever, kvinnor som ploppar ut ungar och rusar till jobbet. Men det är svårt att moraliskt sätta sig till doms över någon som Birgitta Ohlsson.

Fotnot: Birgitta Ohlsson har via sin pressekreterare avböjt att kommentera.

”Lever vi kvar på 1950-talet?”

Saxat från Birgitta Ohlssons blogg:

”Jag och maken har oavsett hur framtiden ser ut planerat att dela på föräldraledigheten. Om inget oförutsett händer skulle jag vara hemma en första dryg månad som föräldraledig (då typ resten av alla andra i allmänhet har den så kallade industrisemestern) och således vara tillbaka i början av augusti. Maken och barnet uppbackat av mor/farföräldrar/vänner skulle i praktiken vara med mig hela tiden under valet. Så att jag skulle missa valrörelsen känns bara som tarvliga spekulationer.

...

Jag har hittills mått alldeles strålande under graviditeten. Har inte mått illa en enda gång och under december den mest kritiska graviditetsmånaden gjorde jag tre jobbresor utanför Europa; Angola/Sydafrika med biståndsminister Gunilla Carlsson, Bahrein där jag höll i flera föredrag för arabvärldens och Gulfens samlade kvinnliga parlamentariker och i Israel där jag deltog i världens största årliga konferens om antisemitism.

Om jag någon gång i mitt politiska liv ska bli bortvald vad gäller en post ska det bero på att jag har fel kompetens och fel profil eller rent ut sagt att jag inte duger för uppdraget. Aldrig att en kvinna väntar barn! Att medier hänvisar till min graviditet är bara så sorgligt och stockkonservativt. Kanske lever vi tyvärr kvar år på 1950-talet och inte år 2010?”

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Familjerelationer