”Sex för att få barn? – snart omodernt”

RELATIONER

Australiensiska forskare: Om tio år provrörsbefruktar vi oss till barn

Om tio år skaffar vi inte barn genom att ha sex.

Då provrörsbefruktar vi oss till barn.

IVF, alltså provrörsbefruktning, blir det vanligaste sättet, säger australiensiska forskare.

Men svensk specialist håller inte med.

– Det är väldigt osannolikt. IVF används vid ofrivillig barnlöshet. Tio procent är idag ofrivilligt barnlösa, medan nittio procent gör det bättre hemma i sängen. Så det är inte sannolikt alls, säger Karl-Gösta Nygren, specialist på ofrivillig barnlöshet, vid Sophiahemmet i Stockholm.

IVF – för karriärpar?

Daily Mail skriver om 30-åringar som alltmer förlitar sig till konstgjorda metoder att skaffa barn, för att de naturliga sätten är ineffektiva.

Veterinären och forskaren John Yovich från Murdoch University i Australien säger till Daily Mail att IVF (in vitro fertilisering) kan minska pressen hos par som har skjutit upp barnafödandet för att istället satsa på karriärerna. Yovich tror att chanserna att få barn genom IVF inom tio år är så gott som hundraprocentiga.

Hos nötkreaturen funkar det

Yovich, som även är medförfattare till en ny rapport i tidskriften Reproductive BioMedicine, säger att IVF fungerar nästan varje gång för nötkreatur och samma goda resultat skulle människor kunna ha.

Karl-Gösta Nygren säger att det idag är 30 procent chans till barn vid ett behandlingsförsök med IVF. Gör du flera behandlingar kan du komma upp i sammanlagt 75 procent chans. Men det är dyra och långvariga behandlingar.

Chans till barn ökar

– I framtiden kommer de goda resultaten att öka, det tror jag, säger Karl-Gösta Nygren.

Hur trovärdiga är veterinärers studier om människor?

- Veterinärer är trovärdiga. De har kommit mycket längre i många fall än på människosidan. De vet vad de gör – med djur. Men i detta fall tror jag inte att det stämmer.

ARTIKELN HANDLAR OM