Bevisat: Otrogna män är korkade

Av: Karin Ahlborg

Publicerad:
Uppdaterad:

En vetenskaplig studie visar att trogna män har högre IQ

LONDON Det är säkert mycket Elin Woods skulle vilja kalla sin man.

”Korkad”, exempelvis.

Det har hon dessutom vetenskapligt stöd för.

Woods – en träskalle? Tiger Woods lär, enligt den nya undersökningen, inte vara speciellt smart. Män som är otrogna har nämligen lägre IQ än trogna män.
Foto: Foto: David J Philip/AP
Woods – en träskalle? Tiger Woods lär, enligt den nya undersökningen, inte vara speciellt smart. Män som är otrogna har nämligen lägre IQ än trogna män.

Nej, ingen forskare har gett sig på ämnet Tiger Woods på det sättet. Men väl fenomenet otrogna män.

Det finns, enligt evolutionsforskaren Satoshi Kanazawa vid London School of Economics and Political Science, tecken på att ju smartare en man är desto trognare är han också.

Evolutionsteori

Kanazawa bygger sin teori på att män genom utvecklingshistorien varit lätt polygama. Att det inte är önskvärt i dag är ett steg framåt och det är de smarta som först anpassar sig till utvecklingen.

– Min teori är att ju mer intelligent en man är desto högre värderar han sexuell trohet, säger Satoshi Kanazawa till Daily Mail.

Teorin gäller inte för kvinnor som, fortfarande enligt Kanazawa, alltid har förväntats vara trogna.

Gäller även troende

Som om det inte vore nog att otrohetsskandalerna skulle indikera ett lägre IQ hos den troende golfstjärnan – religiösa män har också lägre intelligens än de som är ateister.

I tester hade de som inte var det minsta religiösa ett snitt-IQ på 103 medan de djupt troende landade på 97.

Det förklarar forskaren med att religion varit en överlevnadsstrategi som inte längre behövs och de smartare har lättare för att ta nya idéer till sig och förkasta de överspelade.

Publicerad: