”Kunskapen blir skev när bara män skriver”

Endast 9 procent av Wikipedias information författas av kvinnor

Är du kvinna?
Då behöver Wikipedia din kunskap.
Bara 9 procent av deras information författas av kvinnor.
– Genom skrivarstugor vill vi få fler kvinnor att bidra och på så sätt rätta till historieskrivningen, säger Johanna Dahlin på Sveriges Kvinnolobby.

I en lokal på Södermalm i Stockholm sitter sju kvinnor mellan 16 och 75 år framför sina datorer. Ett par till droppar in lite senare under passet där Axel Pettersson och Sara Mörtsell från den ideella organisationen Wikimedia Sverige ska hjälpa dem att börja redigera, skriva och bidra med kunskap till det digitala uppslagsverket.

- Det är ett demokratiproblem att Wikipedia nästan bara har information ur mäns perspektiv. Kunskapen som återspeglas är systematiskt skev, säger Axel Pettersson.

Nio procent kvinnor

Trots att män och kvinnor använder sajten som informationskälla lika mycket är bara 9 procent av dess författare kvinnor, enligt en undersökning från Knock Twice.

- När kvinnor inte är med och skriver försvinner deras erfarenheter och historia. Information om kvinnorörelser, feministisk verksamhet och jämställdhet genom tiderna saknas ofta och nu vill vi rätta till historieskrivningen, säger Johanna Dahlin, organisationssekreterare på Sveriges Kvinnolobby som är medarrangör till skrivarstugorna.

- Den här typen av forum har länge varit traditionellt manliga domäner och den typiska författaren är 35 år. Det vill vi ändra på.

Britt-Marie Almström, 73, är på skrivarstugan för andra gången.

- Det som driver mig är att det finns en negativ syn på Wikipedia, då måste man bidra till att rätta till det. Mina barnbarn litar helt på Wikipedia, då vill jag att informationen där ska vara riktig.

Eftersatta ämnen

Att finns en övervikt av män som skriver har Britt-Marie Almström märkt.

- Det gäller att man kan försvara sig. Det är en hel del unga män som tar sig ton och snarare vill stjälpa än att hjälpa en, berättar hon och fortsätter:

- Sen finns det flera ämnen som är eftersatta - till exempel litteratur och barnteater.

Mimika Kirgios, 56, jobbar som konsult och är engagerad i feministiska frågor.

- Det märks att det är mer män som skriver både på vilka ämnen som behandlas och hur de vinklas. Jag är fotointresserad och kvinnliga fotografer finns det inte många artiklar om. Det är tråkigt för män och kvinnor ser och avbildar olika saker.

Inget unikt med ojämn fördelning

En ojämn fördelning är inget unikt. På Nationalencyklopedins redaktionslista är till exempel bara en av nio medarbetare kvinnor.

- Stora företag är begränsade av antalet anställda. Wikipedia är ett initiativ där alla kan vara med från början. Förhoppningsvis kan vi få fler unga tjejer att intressera sig och författa artiklar. Och kanske kan de sedan ta sig in i de stora företagen och förändra även där. Det skulle vara en häftig förändring att se på lite sikt, säger Axel Pettersson.

Skrivarstugor

På sju orter runt om i landet kommer skrivarstugor att slå sig ner under våren. Bakom projektet står den ideella föreningen Wikimedia Sverige som samarbetar med bland annat Sverige kvinnolobby. Projektet finansieras av Ungdomsstyrelsen. I skrivarstugorna producerar gruppen artiklar utifrån sina egna kunskaps- och intresseområden som sedan ska publiceras på Wikipedia.

För datum och orter klicka här

Läs mer här

Kvinnor kräva dessa uppslagsord!

Enligt deltagarna på skrivarstugan i Stockholm finns inte tillräckligt utförlig information om:

Kvinnliga fotografer

Kvinnor inom naturvetenskapen

Barnteatrar

Kvinnor inom litteraturen

Suffragetterna

Mode

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN