Tomten lämnade loftet - reste jorden runt

RELATIONER

Kristina Mazettis trädgårdstomte tillbaka efter fyra månader på äventyr

1 av 8 | Foto: JERKER IVARSSON
Kristina Mazetti med sonen som saknade sin trädgårdstomte.

En morgon stod han på trappan - trädgårdstomten som försvann ur Kristina Mazettis trädgård fyra månader tidigare.

Med sig hade han en resväska och ett fotoalbum från en hisnande resa runt jorden.

– Jag blev livrädd, säger Kristina Mazetti.

Tomten festade i New York, matade duvor i Berlin och beskådade turistattraktioner i London. Sedan packade han väskan och begav sig hem till Bromma. I alla fall enligt fotoalbumet han hade med sig hem.

Men vi backar bandet. I juni köpte familjen Mazetti två vita stentomtar som skulle pryda trädgården.

Lyckan blev dock kortvarig. Efter bara någon vecka upptäckte familjen att den ena tomten var spårlöst försvunnen. Sonen Ebbe, 3, blev huvudmisstänkt.

– Vi trodde först att han hade flyttat den. Men han var den som blev mest ledsen över att tomten var borta och frågade efter den hela tiden.

De accepterade att trädgårdstomten var borta och ersatte honom med en dito igelkott.

”Jag blev verkligen jätterädd”

Så en dag i oktober, mitt i morgonstressen, öppnade Kristina ytterdörren och möttes av en makaber syn. Tomten - med en resväska.

– Jag blev verkligen jätterädd. Jag tittade runt hörnet och såg den andra tomten. Så jag förstod att det var den försvunna tomten som var tillbaka. Jag tänkte att det kunde vara en bomb eller vad som helst i väskan.

Skeptisk, men nyfiken la hon upp en bild på tomten på Facebook. Kommentatorsfältet svämmade över av ivriga uppmaningar om att öppna väskan.

– Jag öppnade den till sist tillsammans med mina söner och inuti låg fotoalbumet.

Albumet visade bilder från tomtens vilda resor från Wien till Paris, New York och Berlin. Tomten smakar lokala maträtter, besöker sevärdheter och hinner med en blöt utekväll.

– Det var ett väldigt gediget och avancerat arbete bakom fotoalbumet.

Vem tog tomten?

Men ett stort frågetecken återstår. Vem, eller vilka, hade tomten allierat sig med på resorna?

– Jag har min misstanke, en kompis som är här ganska ofta. Hon vet att jag gillar filmen Amelie från Montmartre.

I filmen försvinner en trädgårdstomte och skickar vykort från sina resor.

Men vännen är antingen oskyldig eller har ett pokerface av stål.

Tomten är nu tillbaka i trädgården, återförenad med sin andra hälft. Lite smutsigare. Lite mer världsvan.

Resande gnomer på film

Audrey Tautou i ”Amélie från Montmartre”.

I ”Amelie från Montmartre” försvinner Amelies fars trädgårdstomte. Den skickar vykort från sina resor och får fadern att vilja ge sig ut i världen.

I filmen ”Threesome” från 1994 fritas en trädgårdstomte och får åka på roadtrip.

I ett avsnitt av tv-serien ”Grannar” spelar Dr Karl Kennedy Marlene Kratz ett spratt och stjäl hennes trädgårdstomte.

Andra trädgårdstomtar på vift

Foto: Colourbox

Organisationen Trädgårdstomtarnas Befrielsefront, med säte i Frankrike, ägnar sig åt att kidnappa trädgårdstomtar och "återför" dem till skogen. Enligt obekräftade uppgifter har rörelsen befriat runt 7800 trädgårdstomtar sedan starten 1996.

År 2005 stal en grupp ungdomar en trädgårdstomte som fick följa med på en resa genom USA. Tomten fotograferades i bland annat Hollywood, San Francisco och Las Vegas tillsammans med kändisar som Paris Hilton.

2008 försvann en trädgårdstomte från Eve Stuart-Kelsos trädgård i Storbritannien. I sju månader reste tomten i bland annat Kambodja, Australien, Kina. Tomten kom tillbaka med ett album som visade hur han badade, besteg berg och minglande med lokalbefolkningen. Han hade även med sig ett brev där det stod att han lämnade den trygga trädgården för att ta reda på om det fanns mer att få ut av livet än att "tillåta katter att kissa på en".

En trädgårdstomte försvann år 2004 från paret Roslin i Piteå. Han kom hem fyra månader senare med souvenirer från bland annat Portugal, Spanien och Frankrike.

En man i 50-årsåldern från den franska staden Bretagne tog sitt intresse för att befria tomtar lite för långt. År 2008 greps han av polis misstänkt för att ha stulit 170 trädgårdstomtar.