”Vi måste sluta att klä ut oss till gamla gubbar”

Publicerad 2014-03-27

Så vill stildrottningen Camilla Thulin göra om oss

Den svenska 40-pluskvinnan klär ut sig till gubbe eller tonårsflicka för att passa in.

Det menar stildrottningen ­Camilla Thulin som tycker att vi ska fimpa tunikan och komma ut ur garderoben - som vuxna kvinnor.

- Vi är smarta och snygga. Varför ska vi klä oss som våra tonårsdöttrar eller göra oss osynliga i gubbkostym? säger hon.

I Camilla Thulins nya bok ”Gör om mig” står den vuxna kvinnan i centrum.

Herrfrisyrer, svarta kostymer och jeans kastas på tippen när tio svenska kvinnor får en ny, mer feminin look.

Och i dag är det min tur. Camilla Thulin ska dra ut mig ur tuniketräsket och styla mig till den 42-åriga kvinna jag faktiskt är. Att försöka vara flickig och söt i min ålder passar sig inte, tycker hon. Jag är ju trots allt medelålders.

- Svenska vuxna kvinnor måste börja framhäva sina former och sin kvinnlighet mer, och sluta gömma sig i tunikor, tajts och rockiga boots, säger hon och ber mig byta om till en svart, tajt secondhand klänning.

Nickar gillande

Jag får snurra ett halvt varv. ­Camilla nickar gillande.

- Snyggt!

Vi fortsätter att prata samtidigt som jag blir ombedd att sticka in fötterna i ett par ballerinaskor. Medan vi går in i fotostudion säger Camilla Thulin att den svenska kvinnan ofta tror att hon får mer respekt om hon klär sig i traditionella herrkläder - byxor, skjorta och kavaj - och att hon ser snyggare ut när hon klär sig som tonårsdottern.

”Sluta färga håret”

- Men det är inte sant. Jag har i alla fall ingen respekt alls för kvinnor i gubbkläder. Och varför ska 50-åriga tanter färga håret? Det blir sällan bra. Färgerna blir ofta för gula eller blå, aldrig naturliga.

Samtidigt menar hon att kvinnor själva fortsätter att uppmuntra synen på den vuxna kvinnan som söt tonåring eller omodern herre.

- Kvinnor mobbar varandra. Om någon klär sig snyggt ser ­andra kvinnor genast ner på henne. Så det är inte bara gubbar som tycker att vuxna kvinnor har låg status. Kvinnor är otroligt bra på att trycka ner varandra och reducera varandra till klimakteriekärringar.

Nu är det dags för nästa om­byte. Jag får på mig en svart långärmad tröja och en leopardmönstrad kjol. Runt midjan snor Camilla Thulin ett skärp från senaste ­semestern i Turkiet.

- Det är snyggt med midja! Kvinnor har midjor, kvinnor har inte gubbkroppar! Jag förstår inte varför kvinnor försöker mäta sig med män utseendemässigt och kroppsligt. En man i klänning kallas transvestit, men en kvinna i herrkostym kallas inte transvestit.

8 tips - så klär du dig kvinnligt

1 Var inte rädd för smink! Smink är till för oss gamla kärringar!

2 Låt håret växa och ­färga inte bort det gråa. Grått hår är snyggt.

3 En 50-plus tant kan ­inte få barn - men det betyder INTE att hon inte har rätt att klä sig kvinnligt.

4 Hiva upp bysten - genom att välja rätt ­bh-storlek.

5 Ta fram måttband och acceptera att du kanske inte längre har storlek 38. Men det innebär INTE att du måste klippa håret kort och dra på dig gubbkläder.

6 Glöm inte att du är kvinna - och att du har former! Våga visa byst, midja och höfter.

7 Klänning är det bästa plagget som finns! Både skönt och snyggt! Handla gärna på second hand. Då får du snygga, unika märkeskläder av bra kvalitet till en bråkdel av priset.

8 Glittriga gympaskor är snyggt till klänning.