Publicerad:
Uppdaterad:

”Det är vanligt med sjuårs-kriser”

Publicerad:
Uppdaterad:

Läs hela chattet med relationsexperten

Hur säger man till sin fru sedan sju månader att man inte har kvar känslorna för henne? Är det normalt med sjuårs-kriser? Varför har min man plötsligt blivit så svartsjuk?

Det var många som hade frågor till Eva Rusz, leg psykoterapeut.

Gno säger: Varför kan jag inte tro att någon tycker om mig? Det är jättejobbigt, speciellt för de som verkligen tycker om mig. Kram, Gno.

Eva Rusz säger: Hej, antagligen för att du inte fått höra det ås ofta och därmed kan ha dragit felaktig slutsats kring dig själv. Ibland kan uteblivna tydliga bekräftelser skapa oss en inre föreställning om att vi inte är älskbara av andra. Ofta sitter dessa föreställningar fast i huvudet inom oss och slår därför bort allas positiva argument.

Linda säger: Hjälp mej! Jag har en ny kille som jag bor ihop med. Vi har varit tillsammans i ett halvår. jag älskar honom, men jag tänker fortfarande på mitt ex. vad ska jag göra för att släppa tankarna på honom? jag mår verkligen dåligt av det och jag tror att det går ut över min nuvarande pojkvän oxå! jag vill verkligen att det ska fungera mellan oss men så länge jag tänker på mitt ex blir det problem...vad ska jag göra?

Eva Rusz säger: Du kan t ex skriva av dig i en tankedagbok, alla tankar du har. Gör det koncentrerat under en veckas tid, varje dag en timme åt gången. Du kan i boken också söka formulera dina egna slutsatser om varför du valt att leva med din nye kille. Skriv ner dina slutsatser på en lapp och bär med dig den en tid i fickan. Läs den då du börjar svikta i tanken. Eller så får du enbart öva dig att säga STOPP och fokusera på ngt helt annat då ex-tankarna börjar flöda...

Pamela säger: Hej Eva! Det här med otrohet är en ständigt återkommande fråga. Jag undrar hur jag kan lära mig att lita på min fästman och kontrollera min svartsjuka, som tycks bli starkare för varje dag som går... Det tär verkligen på vår relation.

Eva Rusz säger: Ja, det är ofta en lite längre process att komma tillrätta med, eftersom det sitter "djupt" inom en, tankar att man inte skulle vara så värdefull t ex. Det låter banalt, men att du tar ett beslut baserat på vad du faktiskt VET om din fästmans beteende är viktigt. Beslut är beslut och sen gör du allt vad du kan för att hålla fast vi det. Ett annat sätt är att ifrågasätta dina svartsjuketankar då de kommer. Inte rikta dem mot din kille utan mot dig själv. Typ, har jag verkligen "bevis" för det jag känner just nu? Kan jag tänka på min kille på ngt annat sätt just nu?

namnlös säger: Hur ska jag säga till min fru att jag känner ingenting mer för henne, vi har varit gifta bara i 7 månader? HJÄLP MIG.

Eva Rusz säger: Det låter lite konstigt om dina känslor bara så där plötsligt har försvunnit. Eller har det vart så fast du inte velat säga ngt? Om de plötsligt försvunnit skulle jag rekommendera dig att vänta ett tag. Ibland kan yttre som inre stress göra att känslorna förändras. Men då kan de "komma tillbaka" då man t ex vilat sig eller fått mindre att göra. Om dina känslor för din fru varit borta länge, och du verkligen är helt säker på att det är kört, så är egentligen det enda raka att säga som det är. Du får vara "barmhärtig" och förklara så lugnt och fint som möjligt, att det är Du som förändrats inte hon osv. Men sen kan jag inte låta bli att tänka att man faktiskt kan drabbas av någon som heter efter bröllop-depression. Det medför att man börjar tvivla på sina känslor och ens varseblivning av motparten blir förvrängd. Ta tid på dig och känn efter vad du tror det är som kan ha hänt inom dig. Agera sen.

Becky säger: Hej Eva! är det sant att det finns en 7-årskris i förhållanden? Hur brukar den yttra sej?

Eva Rusz säger: Ja, många säger att de upplever det. Denna sk kris kan komma då man "kan varandra" och den första heta romantiken svalnat och livet går i ett lugnt och tryggt tempo. Då man en part börja ifrågasätta om man verkligen vill ha det så. Tillsammans kan man lösa denna kris genom att man sätter upp nya mål och utmaningar för relationen. Finner nya sätt att umgås på osv.

Karin säger: Hej! Jag förstår inte vad det är med mig. Jag har många som inte hade tackat nej till mig, inte för att verka skrytsam nu, men ja! Men ingen duger för mig! Det är alltid någonting som är fel. Jag är kräsen jag vet, men kan man verkligen alltid få det bästa? Hur ska jag göra? Tillslut kommer det väl bli jag som får nobben utav den jag verkligen vill ha?

Eva Rusz säger: Fenomenet att "ingen duger" finns och bottnar oftast i tankar om en själv. Dessa är ofta en slags inre kompensation för ngt man inte fått eller upplevt. Istället gör man då en slags bakåtkullerbytta, och vänder på situationen. Så att man ratar andra för att inte bli ratad själv. Du bör försöka öva dig i att tumma lite på dina krav eller i alla fall se över dem. Är allt du vill ha verkligen realistiskt? Finns det ngt du kan avstå ifrån? Sen då du möter ngn kan du försöka stå ut med och förlänga dejtingtiden även fast du inom dig känner att denna person inte duger. Öva lite och berätta sen hur det går!

Andreas79 säger: Hejsan Eva, Jag ska bjuda hem en tjej för första gången. Vad är det man ska tänka på, förutom att ha mat hemma =)

Eva Rusz säger: Vad kul och spännande! Var artig, inte pushig, ge henne inte en känsla av att du vill ha henne i säng. det upplevs ofta som press. Visa intresse för henne. Du kan ju också köpa henne en liten blomma och sätta på bordet fast det är hon som kommer till dig!

Linda säger: Är det vanligt att man efter några år i en relation inte känner för att ha sex så ofta. Jag tycker det är mysigt att bara ligga bredvid varandra och läsa om kvällarna, har inget större sexbehov alls just nu. Men min sambo tror att jag inte vill ha honom längre.

Eva Rusz säger: Ja, och det är väldigt individuellt hur det blir. Man skall givetvis kunna få ligga och läsa utan sex och utan att den andre direkt tror att man inte vill ha denne! Tala med varandra om detta annars kan missförstånden öka. Sexlusten kan gå i vågor, men om den helt uteblir så får ni tillsammans öva Er att hitta den igen!

Smilla säger: Hej Eva! Jag har varit sambo i snart 16 år - sambon är 16 år äldre än mig. Nu har vi det senaste året knappt pratat med varandra så där förtroligt som vi brukade. det har alltså gått in i någon slags slentrian. Vi vet ju allt om varandra. Hur kan man bryta detta negativa? /Smilla

Eva Rusz säger: Hitta på nya saker ni kan göra tillsammans och var och en själv, Då kan ni dela nya upplevelser med varann i det Ni gör tillsammans. Och sen kan ni få öva Er i att lyssna på varandra då den andre berättar vad den gjort (om är nytt vill säga).

Johanna säger: Är så vansinnigt förälskad i en kille som bara vill vara kompis med mig. I början var han också förälskad i mig men sen efter några veckor kände han inte lika starkt längre...Jag kan verkligen inte släppa honom vad ska jag ta mig till? Jag låtsas vara tuff inför honom och säger att vi visst bara kan vara kompisar men jag är ju så käär!! Gör allt för att få va med honom!! Är så jobbigt detta.

Eva Rusz säger: Jag förstår. Men känner han ngt eller inget? Rädsla kan göra att man stänger av sina känslor. Fråga honom vad han menar. Om han är helt övertygad om att han inte känner ngt så kanske du får lov att sluta umgås med honom ett tag i alla fall.

sanna säger: Har varit gift med en svartsjuk man i 24 år men dom sista 7-8 åren har det bara blivit värre och värre. Dagliga kommentarer om klädsel, vem man pratar med på jobb osv. Känner mig kvävd. Går det att "bota" sådan svartsjuka med hjälp av terapi tror du? Svartsjukan är helt obefogad! Vet inte varför det har blivit värre sista åren.

Eva Rusz säger: Ja denna typ av sjukligt beteendemönster kan botas med fördel med kognitiv terapi under förutsättning att han inser att han äger problemet. Om han inte inser det så kommer din man med stor risk spela att han förstår och då tillgodogör han inte sig terapin. Finns ingen anledning att du skall fortsätta stå ut med detta så stå på dig.

Musse säger: Jag rusade snabbt in i ett nytt förhållande efter min skilsmässa. Med nya sambon går det bra men jag har jättesvårt att ta till mig hennes odrägliga ungar. Vad ska jag göra?

Eva Rusz säger: ”Odrägliga ungar” kan bli sådana då de känner sig osäkra eller bortknuffade då en ny person inträtt i familjen. Alltså kan deras beteende vara deras svar på att det för dem också har gått för fort! Tala igenom detta med din sambo, hur ni skall kunna finna bra umgängestillfällen. Du behöver just nu inte anstränga dig att älska dem men ni behöver gå igenom vilka beteenden från allas håll som ni behöver ändra på.

Du kan försöka ge din sambo mer tid för sina egna barn då du en kväll i veckan går på bio eller träffar en kompis. Alltså göra så barnen hinner med sin mamma och du hinner få en paus.

Maja säger: Jag har precis blivit sambo med min livs kärlek och allt skulle vara bra förutom hans relation med hans ex. Han har varit sambo och förlovade med henne i fyra år och det tog slut förra året. Första tiden vi var ihop tilltalade han mig med hennes namn, hans släktingar pratade om henne och visade bilder på dem tillsammans och jag har även hittat gamla kärleksbrev till henne från min pojkvän här hemma. Allt detta har sårat mig så mycket och fast jag försöker kan jag inte hjälpa vara svartsjuk. Vi har ihop i sew månader. Vad ska jag göra för att gå vidare?

Eva Rusz säger: Om din kille nu valt att ha dig som sin sambo så får du lita på hans beslut. Jag förstår att det känns mkt sårande att hans föräldrar talar om exet. Du har rätt att vänligt säga till dem att du helst inte vill lyssna på mer om henne. Din killes sparande av brev får du väl se med tiden hur han gör med dem, de skall givetvis inte ligga framme, utan be honom att om han absolut "måste" spara dem att lägga dem så du slipper se dem. Att man råkar säga sitt ex:s namn några ggr - ja det tror jag enbart beror på en vana. Man har varit van att säga ett annat namn. Ta inte det personligt alls! Skratta åt det och besluta dig för att lita på att din kille vill ha dig.

Moderator säger: Tack för idag - det var väldigt många som ställde frågor. Ni som inte fick svar i dag får en ny chans om precis en vecka, då Eva chattar igen.

Eva Rusz säger: Hej då alla så hörs vi nästa vecka!

Kram Eva

aftonbladet.se

Publicerad:
Publicerad: