Relationer

Ta chansen tjejer - fria på söndag

RELATIONER

På skottdagen får ni fria till era drömmars män

Tjejer - ta chansen på söndag!

Traditionen säger att giftaslystna tjejer "får" fria på skottdagen.

- Jag förstår inte varför kvinnor sitter och väntar på männen, säger författaren Magdalena Ribbing.

Foto: Mats Strand

Förr fick inte kvinnor fria när de ville. Undantaget var vart fjärde år - på skottdagen. Då kunde de ta chansen och fria till sina drömmars män.

Present som tröst

Och om mannen sa nej var han enligt traditionen tvungen att ge kvinnan en fin present som tröst.

- Under medeltiden var det ännu värre. Då var det familjen som bestämde vem sonen eller dottern skulle gifta sig med. Då gifte sig folk av praktiska och politiska skäl, säger Magdalena Ribbing, författare till Stora etikettboken.

Men även i dag är det oftast männen som ställer frågan. I bara tre av tio förhållanden är det kvinnan som friar. Det visar Aftonbladets enkät som cirka 10 000 personer har svarat på.

"Bara att fria"

- Det är typiskt kvinnor att sitta och vänta. Jag förstår inte varför. Om en kvinna vill gifta sig är det bara att ta tag i saken. Det är bara att fria, säger Magdalena Ribbing.

Du tycker alltså att kvinnor ska ta chansen på söndag?

- Det tycker jag att de ska göra oavsett vilken dag det är. Att kvinnor väntar måste bero på att många har amerikanska filmer som förebild när det gäller romantik. Men det är bara dumt, så ser inte verkligheten ut.

"Får nog till slut"

Bröllopskoordinatorn Tove Leijon bekräftar att det oftast är männen som friar.

- De kvinnor som tar saken i egna händer brukar ofta ha väntat i en massa år innan de till slut får nog och friar själva, säger hon.

- Men även om det är mannen som ställer själva frågan är det ofta efter ett gemensamt beslut eller att kvinnan fått honom att förstå att det är dags.

Varifrån traditionen att kvinnor "får" fria på skottdagen kommer är osäkert.

- Det finns inget klart svar på den frågan. Det finns påståenden att det har sin bakgrund i medeltidens Skottland, men även Florens och Frankrike har nämnts, säger folklivsforskaren Britt-Marie Insulander.

5 tips till dig som ska fria

Augusti populärast för bröllop

Nils Olauson

Publisert:

Aftonbladet

/

Relationer