Semesterotrogen? Så går ni vidare!

RELATIONER

Det går att stärka relationen igen enligt relationsexpert Eva Rusz

Foto: Har du gett efter för passionen på semestern? Försök då förstå varför för att komma vidare med din partner.

Blev den oskyldiga sommarflirten en för stor frestelse?

Då är du inte ensam, många har någon gång upplevt otrohet, enligt en undersökning bland dejtingsajten Mötesplatsens medlemmar.

Men det går att komma vidare, enligt relationsexperten Eva Rusz.

Foto: Ett kort eldigt möte kan vara bättre än långvarig otrohet, enligt Eva Rusz.

Sol, semester och långt borta från vardagen. Det är en perfekt miljö för sex- och kärleksmöten enligt svenska singlar. Men frestelsen kan bli stor även för dem som redan har en partner.

– När man behöver sätta sprutt på romantiken och det kommer någon som får pulsen att bränna till kan det plötsligt bli intressant, säger relationsexperten Eva Rusz.

De som firar en del av semestern ifrån varandra med kompisarna kan råka njuta väl mycket av friheten. Men vad är egentligen bäst när snedsteget väl är ett faktum – att prata ut eller att hoppas att det skedde tillräckligt långt bort för att förbli hemligt.

– Det är ett beslut man måste fatta själv. Viktigt är att undersöka sina egna val. Ta reda på vad som fick dig att vara otrogen, och fråga dig om det värt det, säger Eva Rusz.

Eldigt möte bättre

En otrogen partner är vanligt, enligt en undersökning gjord bland mötesplatsens medlemmar. Hela 62 procent har någon gång blivit bedragen. Och det går inte att säga generellt hur alla par ska hantera sveket, enligt Eva Rusz.

– Det handlar om vilken syn man har på otrohet. En del tycker att det bara är sex. Men har man åkt ned till Turkiet och varit ihop i en, två veckor handlar det ju om en annan frekvens, säger hon.

Själv tycker hon att ett plötsligt, eldigt möte inte är lika farligt som en otrohet som pågår några gånger, där det kan uppstå ett djupare känslomässigt band.

– Men har man en relation där man kommit överens om att vara trogna ska man ändå inte ge efter för känslor i stunden. Fast att vi kan tända på andra är inte konstigt, det handlar om ett antagande i huvudet om att vi ska avhålla oss, säger hon.

Börja granska relationen

Jobbigast blir det om man har olika syn på otrohet. Då kan det skapa en obalans i relationen, enligt Eva Rusz. Men om något väl händer tycker hon att man ändå kan försöka ”dra nytta” av otroheten genom att bli bättre mot sin partner.

– Börja granska er relation till varandra. Tänk ”vi kanske behöver mer tid ihop”. Se över sexet, samtalen och kommunikationen, säger hon.

Hon menar att alla måste hitta sitt eget sätt att tackla otroheten. Kanske är det inte alltid bäst att berätta, till exempel om man vet att man aldrig vill göra om det. Samtidigt påminner hon:

– Men ärlighet är a och o i en relation.

Undersökningen är genomförd bland kvinnor och män i åldrarna 20-40 år på den svenska dejtingsajten Mötesplatsen.