På dejt – med 45 personer

avLina Lindkvist

Publicerad:
Uppdaterad:

Dejtingsajt uppmuntrar gruppaktiviteter för singlar

1 av 4 | Foto: Lina Lindkvist
Johan Landgren grundade nätdejtingsajten Shake my world tillsammans med kollegan Henrik Kristiansson.

Det är fredagskväll och i en hotellbar i Stockholm trängs helgfirare för att få koppla av med en öl efter jobbet.

En bit in i lokalen minglar ett stort och glatt gäng, alla med stora brandgula drinkar i händerna.

De kommer från dejtingsajten Shake my world, och de är här på en enda stor after work-dejt.

– Vi känner igen varann på de här, säger Johan Landgren som är en av sajtens grundare, och håller upp den imponerande fruktdrinken.

– Vi kallar den Shakedrink, vi har rabatt på den i baren, tillägger han med ett leende.

Det är omkring 45 personer som via sajten anmält sig till kvällens aktivitet; en after work för medlemmarna i Stockholmsområdet.

Vissa har släpat med sig en kompis som stöd, men de flesta kommer ensamma och faller snabbt in i diskussioner vid bardisken.

– Singlar känner ofta inte så många andra singlar, det här är ett perfekt sätt att träffa nya människor som dessutom har en livssituation liknande din egen, säger Johan Landgren.

”Mötesplats för aktiva singlar”

Idén bakom sajten kläcktes på en golfbana sommaren 2006, berättar Johan Landgren.

Det var då han och kollegan Henrik Kristiansson började spåna idéer – varför fanns det inget mer avslappnat sätt att träffa nya människor?

– Vi pratade om att det behövdes en mötesplats för aktiva singlar, folk som gillar att hitta på saker. Dels ville vi skapa en plats för de här singlarna att ta kontakt med varandra, och dels ge dem möjligheten att träffa flera – samtidigt som man gör något kul ihop.

Mellan 3 och 10 aktiviteter i veckan

Men det skulle dröja till februari 2008 – på alla hjärtans dag passande nog – innan sajten lanserades.

Och nu har man från sajtens sida styrt upp aktiviteter i Stockholm, Göteborg och Malmö.

De flesta aktiviteterna står dock medlemmarna själva för – bara omkring 10 av 150 hittills anordnade aktiviteter har anordnats av Shake my World.

Enligt Johan Landgren arrangeras det i dagsläget mellan 3 och 10 aktiviteter i veckan på sajten.

Och det kan handla om allt från bowling, museibesök och spelkväll till skidweekend eller kräftfiske.

Men hur gör man om man bor i till exempel Luleå, och vill gå med i Shake my world?

– Alla som vill kan använda sajten som en dejtingsajt, för att matcha och mejla precis som vanligt. Och man kan förstås anordna aktiviteter var som helst i landet. Vi lägger ibland upp aktivitetsförslag på sajten, och om mer än 20 personer i ett visst område anmäler intresse så kommer vi och hjälper till att styra upp ett första evenemang, säger Johan Landgren.

Han nickar menande mot folksamlingen intill.

– Och det brukar inte vara svårt att få ihop trevligt folk som vill umgås.

Susanne Wells

Shake my world-medlem sedan i somras.

Foto: Lina Lindkvist
Susanne Wells älskar att anordna aktiviteter.

Hur kommer det sig att du är här i kväll?

– En kollega till mig tog med mig på Spraydate-kväll i somras, och vi hamnade av en slump vid samma bord som ett gäng från Shake my world. Och jag gick med, tycker det är ett jättebra alternativ till att dejta två och två. Det blir så uppstyltat, så mycket “jaha, vill vi gifta oss?”, det här är mer på umgås-nivå. Jag har alltid älskat att ordna saker, så jag har styrt upp både barkväll, spelkväll hos mig, ljusvisning och brunch under hösten.

Vad är det du letar efter?

– Jag letar både efter nya vänner och efter kärleken. Det är ett jättekul sätt att umgås, man kommer iväg på saker som man aldrig skulle ha kommit på att göra annars. Klättra klättervägg, singelshopping på Ikea.. Man får ju inte roligare än man gör sig!

Har du träffat kärleken än då?

– Nej, men jag har träffat en ny bästa väninna genom sajten. Vi kom just hem från en resa till Egypten, och vi har haft hur kul som helst.

Henrik Lovén

Ambassadör i Shake my world och medlem sedan tre månader.

Foto: Lina Lindkvist
Henrik Lovén har blivit utnämnd till ambassadör för att han varit så aktiv med att anordna aktiviteter.

Vad innebär det att vara ambassadör?

– Att jag i större utsträckning är med och skapar aktiviteter, att jag hjälper till och aktiverar alla singlar som är medlemmar.

Jag har till exempel ordnat skytte, promenader och en klubbkväll under höstens gång.

Hur kom det sig att du gick med på sajten?

– Jag såg reklam på Facebook faktiskt, och hittade hit. Och det här kommer ju spridas, folk tipsar varandra och det blir fler och fler som kommer på aktiviteterna.

Vad är bäst med att träffas på det här sättet?

– Att träffa så mycket nya människor! I kväll är det ju rekorduppslutning. Jag gillar att träffa människor och letar både efter nya vänner och efter kärleken.

Linnea Johansson

Shake my world-medlem sedan en månad.

Foto: Lina Lindkvist
Linnea Johansson gillar för- och eftersnacket på sajten.

Hur kommer det sig att du är här?

– Jag hörde talas om det och ville testa. Det är jättekul att träffa folk på det här sättet, när det inte är uttalat att man ska träffa en speciell person, utan man umgås allihop och träffar nya människor.

Vilken typ av aktiviteter hänger du med på?

– Det här är min första aktivitet men jag är redan anmäld på en skidsemester, en söndagsbrunch och en basketmatch framöver. Jag ska styra upp en after work själv också, tänkte jag.

Vad är det bästa med den här sortens dejtande?

– Förutom att det är mer avslappnat så är det kul att man kan prata om aktiviteterna inne på sajten. I dag satt jag på kontoret innan och tog en öl med kollegor och höll koll på försnacket på Shake innan jag begav mig hit. Vissa stämmer träff och tar sällskap, andra pratar om hur man ska känna igen varandra.. och efter en aktivitet blir det alltid eftersnack inne på sajten.

Mats Tintin Karlsson

Shake my world-medlem sedan en vecka.

Foto: Lina Lindkvist
Mats Tintin Karlsson har bara varit med en vecka – men gör redan sin andra träff.

Hur har du det i kväll?

– Jättebra tack. Jag är äldst här i kväll har jag konstaterat, men det gör ingenting. Kanske är jag den nyaste medlemmen också, jag har varit med en hel vecka! Men det här är redan min andra aktivitet, förra helgen var vi på klubbkväll.

Hur kom det sig att du gick med på sajten?

– Det var en ren tillfällighet, jag hörde några vänner prata om det och blev nyfiken. Och det är jättekul! “Tillsammans är ett sätt att finnas till” brukar jag säga.

Kommer du ordna några egna aktiviteter framöver?

– Ja naturligtvis, jag kommer försöka ordna något som bryter mot alla mönster. Kanske en träff i ett garage, med arbetsnamnet “På samhällets baksida”.

Publicerad: