Barnkalas blir ärende för JO

Av: Susanna Vidlund

Publicerad:
Uppdaterad:

Åttaåring bjöd alla utom två klasskamrater

Pojken delade på skolan ut inbjudningar till sitt kalas.

Lärarna reagerade på att alla utom två i klassen fick gå och samlade in inbjudningskorten.

Då JO-anmälde pojkens pappa fallet och nu ska JO granska ärendet.

– Vi tycker det är ett intressant fall, säger Carl-Gustaf Tryblom, byråchef på JO i Stockholm till Sydsvenskan.

Skolans regler om man lämnar ut inbjudningar på skolans område är tydliga: Antingen bjuder man alla klasskamrater eller ingen alls, alternativt alla pojkar och alla flickor.

När en åttaårig pojke i andra klass bröt mot reglera så konfiskerade därför lärarna inbjudningskorten.

– När lärarna kom dit möttes de av att hela klassen var upprörd. Det var två i klassen som inte var bjudna, och så får vi inte lov att göra. De som inte hade blivit bjudna kände sig ledsna och uteslutna. Lärarna beslöt att samla in korten igen, barnen gick då själva och hämtade korten, berättar rektorn för tidningen.

”Ren lögn”

Men pojkens pappa har en annan syn på sken.

– Det är ren lögn att barnen lämnade tillbaka inbjudningarna frivilligt. De var upprörda och förstod inte varför de skulle göra det.

Pappan har även en förklaring till varför två elever uteslöts. Enligt honom hade det ena barnet mobbat hans son och det andra barnet hade inte bjudit in hans son på sitt kalas.

Han uppger att han inte kände till reglerna kring inbjudningar vid kalas och säger till Sydsvenskan att han inte har fått någon information om det från skolan. Han berättar att hans son blev ledsen när skolan konfiskerade inbjudningarna och jämställer det med att stjäla någons post.

”Korrekt och föredömligt”

På JO:s begäran ska barn- och skolnämnden i Lunds stad göra en utredning och fatta ett beslut i frågan senast den 8 september.

– Jag anser att personalen på enheten har handlat korrekt och föredömligt. De har som tydlig uppgift att motverka alla former av kränkande behandling. Att utesluta enstaka barn och elever från kalasinbjudningar är inte acceptabelt, säger nämndens ordförande Lars Hansson (fp).

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN