Tv-reklam anmäld som sexistisk

RELATIONER

”Den är otroligt förnedrande och diskriminerande”

Sexistisk? Den norska modellen Lene Alexandra Øien gör reklam för en nummerupplysningstjänst. Nu har företaget bakom tjänsten anmälts till ERK, Näringslivets etiska råd mot könsdiskriminerande reklam.

Hon är blond och storbystad, lättklädd och entusiastisk.

Det är reklam för en nummerupplysningstjänst.

Nu har Aspiros tv-reklam blivit anmäld till etiska rådet.

"Var tredje sök är gratis" trallar hon glatt och vickar på sin rumpa.

Den blonda kvinnan i tv-reklamen är den norska modellen och popstjärnan Lene Alexandra Øien. Hon har tidigare blivit omskriven i tidningar, bland annat för sin låt ”My boobs are ok”.

Nu är hon på tv-aktuell i Aspiros reklam för deras nummerupplysningstjänst 118 003. I den uppträder Lene Alexandra i en minimal bh-liknande knytblus och en kortkort kjol.

Fem anmälningar

Reklamen har fått många att reagera hemma i tv-soffan. Fem anmälningar har hittills kommit in till ERK, Näringslivets etiska råd mot könsdiskriminerande reklam.

– Jag tycker reklamen är sexistisk eftersom denna tjejs kropp inte har någon som helst att göra med en nummerupplysning, skriver en anmälare.

En annan menar att kvinnan i reklamen beter sig som en ”bimbo” och att nummerupplysningstjänsten inte har något ”med en tjej i kortkort kjol och bh att göra”:

– En reklam som denna anser jag vara olämplig dels med tanke på att barn kan se den dygnet runt, men även eftersom jag tycker den är nedvärderande mot kvinnor med tanke på sättet den presenteras, skriver anmälaren.

En tredje anmälare menar att kvinnan är ”onödigt avklädd” och att fokus ligger mer på hennes bröst än på produkten i sig.

En fjärde anmälare tar illa vid sig av reklamfilmen och anser att man uppenbarligen försöker göra narr av kvinnan i filmen.

– Det hela känns otroligt förnedrande och diskriminerande.

”Personligt uttryck”

Mads Gåsemyr är chef för nummerupplysningsavdelningen inom Aspiro 118003.

Vad tycker du själv om reklamen?

– Vi har inte tagit emot någon anmälan här. Men vi på 118 003 uppfattar inte reklamfilmen som könsdiskriminerande. Popstjärnan Lene Alexandra Øien är en stor stjärna i flera länder och hon har ett eget konstnärligt uttryck, säger han till aftonbladet.se.

Mads Gåsemyr understryker att reklamfilmen med Lene Alexandra Øien är en del av en större kampanj för deras nummerupplysning.

– Vi har även andra filmer med andra karaktärer. Vi har en manskör som sjunger i en film och en gullig liten flicka i en annan reklamfilm. Meningen är att det ska komma flera karaktärer som har olika uppdrag.

Kan du förstå vad folk har känt sig provocerade av i den aktuella filmen?

– Nej, jag ser inte det omedelbart, utan vill gärna vänta och se vad det handlar om.