Michael gör allt hemma

RELATIONER

Aftonbladet har träffat filmaktuella storstjärnan Catherine Zeta-Jones

1 av 4 | Foto: Catherine Zeta-Jones är Sverigeaktuell med musikalfilmen Chicago .

BERLIN

Hon ville ha allt – och fick det. I dag är Catherine Zeta-Jones Hollywoods starkast lysande stjärna, mångmiljonär och gift med superstjärnan Michael Douglas.

– Ja, du, det har hänt en del på de här åren, säger hon och skrattar när Söndag träffar henne på lyxhotellet Four Season i Berlin. Med 13 Oscarsnomineringar och en bejublad invigning av Filmfestivalen i Berlin har ”Chicago” just börjat sitt segertåg över jorden. Vi kan nog räkna med mycket razzle, dazzle och ”all that jazz” framöver.

– Jag ville göra ”Chicago” av massor av anledningar. Regissören, manuset, storyn, för att få sjunga och dansa. Jag växte upp med och älskade musikaler men trodde aldrig att jag skulle få chans att göra en på film, säger Catherine Zeta-Jones.

– Dessutom kunde jag inte tänka mig någon annan än mig själv i rollen som Velma Kelley, tillägger hon med en blinkning.

Velma Kelley är den firade musikalstjärnan i ”Chicago” som går över lik för karriären. Efter morden på sin man och syster hamnar hon i fängelse. Där hamnar också musikal-rookien Roxie Hart (Renée Zellweger) och en hänsynslös kamp om publicitet och uppmärksamhet mellan de två divorna tar sin början.

En rivalitet Catherine Zeta-Jones inte alls känner igen sig i.

– Nej, jag tycker vi är bra på att stötta varandra i branschen. Renée och jag blev jättegoda vänner. Det känns trist att folk alltid verkar förvänta sig att vi ska hugga varandra i ryggen, säger hon.

Hon stryker bort en slinga av det långa, mörka håret ur ansiktet. Bakom den diskreta make-upen skymtar några okynniga fräknar och i de ekorrbruna ögonen glittrar ett leende. Catherine Zeta-Jones, 33, ser oförskämt fräsch ut med tanke på jet-lag och invigningsfesten kvällen innan. Bara en smula skrovlighet i rösten vittnar om gårdagens flygtur från USA.

– Jag önskar att jag kunnat skylla tröttheten på partyt, men tyvärr, säger hon och pekar på magen som putar fram under den svarta tröjan och sjalen som vilar runt axlarna.

Det är bara två månader kvar nu. I april väntar Catherine Zeta-Jones och maken Michael Douglas, 58, sitt andra barn. Sonen Dylan är två och ett halvt år och leker med pappa på hotellrummet medan mamma ger intervjuer.

Att kombinera familj och karriär fungerar perfekt, kanske mycket tack vare att maken numer tar största ansvaret för hemmet. Sedan Michael Douglas gifte om sig med den 25 år yngre Catherine har han lagt om livsstil helt. Efter år av sex- och alkoholmissbruk är den 58-årige stjärnan nu hemmapappa på heltid.

– Michael är fantastisk. Jag är så lyckligt lottad, han stöttar mig oerhört i mitt yrke och gör allt hemma, säger Catherine Zeta-Jones.

– Min man har kommit till en punkt i livet när han bara vill filma de där riktiga guldkornen, han har ju gjort så mycket redan. I stället vill han tillbringa så mycket tid som möjligt med familjen och han är lycklig över att kunna ta hand om barnen medan jag jobbar.

Familjen pendlar mellan lägenheten i New York och lyxvillan i Los Angeles.

När Catherine Zeta-Jones filmar följer oftast maken och sonen med.

Det märks att familjen har en alldeles särskild plats i skådespelerskans liv. Att välja bort familjen för karriärens skull vore otänkbart.

– Jag kan inte tänka mig mitt liv utan min familj, min man och mina barn. Jag investerar inte så mycket i mitt jobb. Visst älskar jag det, det är ett fantastiskt yrke, men det är inte det enda i mitt liv. Jag älskar möjligheten att också kunna vara fru och mamma.

Med kritikerrosade roller i ”Traffic”, ”America’s sweethearts” och ”Chicago” har Catherine Zeta-Jones kommit till en punkt i karriären när hon själv kan välja vad hon vill göra.

Catherine Zeta-Jones