Nya trenden - bli mamma efter 40

Publicerad:
Uppdaterad:

Allt fler väljer föda efter 40.

1 av 5 | Foto: PETER KJELLERÅS
rekommenderar en sladdis Malou von Sivers var 43 år när hon fick sitt tredje barn, Julia, för drygt fem år sedan. "Jag rekommenderar alla ett sladdbarn", säger hon. De senaste åren har allt fler barn fötts av mammor över 40.

Allt fler kvinnor föder barn efter 40.

Andelen har ökat med över 40 procent de senaste tio åren.

Tv-producenten Malou von Sivers, 49, som fick dottern Julia för fem år sedan säger:

- Jag rekommenderar alla ett sladdbarn.

Anledningen till att allt fler väntar allt längre med att skaffa barn beror sannolikt på att de vill hinna utbilda sig, resa, skaffa jobb och bostad innan de bildar familj. Och det kräver allt längre tid.

Tar längre tid att etablera sig

TCO undersökte nyligen när olika årskullar etablerar sig på arbetsmarknaden. (Det är när tre av fyra fått fast jobb.)

På bara tio år har den tidpunkten förskjutits från 21 till 26 års ålder för män och från 20 till 27 års ålder för kvinnor.

En orsak är att antalet som pluggar på högskola ökat starkt de senaste tio åren. En annan är att vikariat och projektanställningar blivit mycket vanligare.

- Det gör säkert att många väntar med att skaffa barn, säger Jessica Mann som gjort utredningen.

Men det behöver inte vara negativt att få barn lite senare i livet. Tv-producenten Malou von Sivers var 43 år när hon fick sitt tredje barn, dottern Julia.

- Det har varit mycket lättare än med killarna. Det kan förstås bero på att barnen är olika men jag känner mig som en bättre förälder den här gången, säger hon.

"Nu vet vi vad som fungerar"

- Vi har hunnit prova olika saker och vet vad som fungerar. Jag talade en gång med Astrid Lindgren som var orolig över att barn aldrig har långtråkigt nuförtiden och därför aldrig tvingas vara kreativa. Så vi har inte hittat på en massa aktiviteter åt Julia och hon njuter enormt av att bara få leka i lugn och ro.

Även om det gått som på räls med sladdbarnet kände Malou och hennes man en viss oro.

- Det är ju en statistisk realitet att mer kan gå fel när man är äldre. Jag gjorde ett fostervattensprov men vågade inte tänka tanken på vad vi skulle ha gjort om det visat sig att fostret inte varit friskt, säger hon.

Julia föddes sedan med gomspalt.

- När vi upptäckte det kändes det som att "hjälp, nu har vi förhävt oss" men gomspalten gick att ordna till med en operation när hon var ett år.

Mer vardagliga plågor som att åter börja slabba med blöjor och välling tycker hon inte alls varit något problem.

- Det enda plågsamma med barn i dag är bristen på tid.

Fördelar

Nackdelar

Graviditet bland 40+:are bara ökar

40+-mammorna

Rekordmorsorna

Jon Hansson

Publicerad: