Familjerelationer

”Det är roligare att handla till Vilmer”

Av: 

Ida Davidsson

RELATIONER

9 av 10 föräldrar: Barnens kläder är viktigast

Snyggt och trendigt till barnet, billigt och begagnat till mamman?

Nio av tio mammor lägger mer pengar på barnens kläder än på sina egna, visar en ny undersökning.

Varannan får dessutom dåligt samvete av att shoppa till sig själv.

Består din egen garderob av urtvättade paltor i smådassiga kulörer medan du glatt drar betalkortet för att uppdatera din knodds klädkammare?

I så fall är du i gott sällskap.

En brittisk undersökning visar att hela 94 procent av mammorna spenderar mer pengar på kläder till barnen än till sig själva, skriver Daily Mail.

Men varför är barnens stil viktigare för så många?

– När en kvinna blir mamma gör biologin och hormonpåslaget så att hon ”måste” fokusera på barnet i första hand, förklarar familjeterapeuten Erica Leijonhufvud, som tror att en svensk studie skulle visa på liknande siffror.

Hon menar att det i dagens samhälle också är ”viktigt att vara en god mamma och att visa upp en fin avkomma”.

– Man vill att ens barn ska må bra, både för barnets egen skull men också för att kunna visa att man själv är en bra mamma. Det kan man bland annat visa genom fina kläder, menar Erica Leijonhufvud.

Köper till sig själv – känner skuld

I hopp om att lyckas stajla barnen i de senaste trenderna shoppar 47 procent av mammorna i undersökningen till sina små minst en gång i veckan.

Av de 1 000 tillfrågade kvinnorna känner däremot 46 procent skuld när de uppdaterar sin egen garderob.

– Att fokusera på, och shoppa till, sig själv kan vara svårt när hjärnan är inställd på barnet. Det kan kännas fult och egoistiskt, som att man är en dålig mamma och då får man dåligt samvete, förklarar Erica Leijonhufvud och tillägger:

– Men det är bra för mamman att tänka på sig själv ibland. Att släppa det dåliga samvetet, och må bra i stället, gynnar också barnet!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Familjerelationer