”Anorexi är ett helvete att leva i”

RELATIONER

Jeanette Jensen chattade med läsarna

Jeanette Jensen säger: Jag är här nu.
Moderator säger: Då sätter vi igång med frågorna.

sara säger: Vad är det bästa råd du skulle ge en anorektiker som vill försöka bli frisk?
Jeanette Jensen säger: Att söka bra hjälp hos en terapeut med erfarenhet av anorexi, som fokuserar mycket på självkänslan, och även att man jobbar själv mycket med sin självkänsla.


f15 säger: Jag har ätstörningar, dock vet jag inte vad för jag har varit på olika ställen där alla sagt olika. Jag vet att detta låter väldigt dumt men när någon sagt att "du har inte anorexia än" har jag tagit det som att jag är för tjock för att ha det. Jag blir helt förvirrad av den svenska sjukvården. Finns det nån speciell bmi-gräns vid anorexia?
Jeanette Jensen säger: Bmi under 18 är definitivt inte bra, men att inte ha anorexi betyder inte att du inte har en ätstörning. När man kommer till anorexistadiet så har det absolut gått för långt.. Du kan absolut ha en ätstörning så stå på dig, kolla även in www.ordinaryprettypeople.dinstudio.se där kan du också få hjälp.

Billie Kim säger: Varför tror du, att just du drabbades av sjukdomen? Har du en egen teori?
Jeanette Jensen säger: Jag var ett överambitiöst barn, höga prestationskrav, och dålig självkänsla.


Emma säger: Hejsan! Jag undrar, hur man vet att man har anorexi?
Jeanette Jensen säger: Anorexi är självsvält.. Om man äter för lite under lång tid och hamnar i undervikt så kan man hamna i en anorexi, medvetet eller omedvetet.


Minna säger: Vad säger/gör man som familjemedlem för att hjälpa på bästa sätt?
Jeanette Jensen säger: Sök all hjälp du kan. All info du kan ta till dig. Något man ofta glömmer är att anhöriga behöver mycket stöd med. Var ingen hemmaterapeut, tjata inte, skilj personen från sjukdomen, du älskar din dotter men inte sjukdomen till exempel.


Rebel säger: Hallå Jeanette, hur är det med killarna, finns de många fall där killar är drabbade av anorexi? Tack på förhand :)
Jeanette Jensen säger: Det är inte så vanligt att killar får anorexi, de drabbas mer av ortorexi, vilket innebär överdriven träning och att de äter alltför nyttig mat för att det ska vara nyttigt. Vanligt på gymen.


Anonym säger: Har du blivit av med alla dina mattankar, kroppsnojan, viknojan och träningsmanin, eller finns det alltid kvar i huvudet fast man anses vara frisk?
Jeanette Jensen säger: Jag är helt frisk idag, tankar kan alltid finnas men jag har lärt mig att hantera dem och viktigt också att jag har byggt upp en väldigt bra självkänsla som hjälpt mig mycket.


Emma säger: Hur blev du frisk?
Jeanette Jensen säger: Jag jobbade mycket med min självkänsla, har lärt mig acceptera mig själv och tycka om mig själv. Det är inte värt att försöka passa in i ideal som gör dig sjuk, livet är för kort för att må dåligt.


Annnicka säger: Vad är de typiska "symbolerna" för anorexia?
Jeanette Jensen säger: Anorexi är självsvält, man magrar, svälter sig själv, ofta i hopp om att bli snygg och lycklig – vilket tyvärr är den totala motsatsen. Ingen med anorexi är lycklig, det är ett helvete att leva i. Lätt att komma dit, ett helvete att vara i – men ett ännu värre helvete att ta sig ur det.


Anonym säger: Hej. Tycker det är konstigt att man kan bli friskförklarad av sjukvården utan att de följer upp personen efter en viss tids utskrivning, det finns aldrig några garantier. Är det inte vårdens skyldighet att följa upp och utvärdera insatserna?
Jeanette Jensen säger: Helt sant, håller med dig. Vården behandlar denna psykiska sjukdom fysiskt, vilket är helt vansinne. Man friskförklaras när man har ett ok BMI och kroppen är frisk, dock är tankarna och den "sjuka" delen i huvudet inte borta, det tar mycket längre tid och kräver återigen en uppbyggnad av självkänslan.

Jeanette Jensen säger: Tack för era frågor och var rädd om er!