Relationer

Så är det ”lyckade” förhållandet

Av: 

Anna Andersson

RELATIONER

Kraven höga bland dagens unga

Det räcker inte med att hitta den rätte.

Sen ska dessutom båda göra karriär, resa och ha späckade kalendrar – för att förhållandet ska ses som lyckat.

Många unga par i dag ställer höga krav på egen utveckling, även inom en kärleksrelation.
Många unga par i dag ställer höga krav på egen utveckling, även inom en kärleksrelation.

Det är Sarah Holst Kjær, etnolog vid Lunds universitet, som har skrivit en avhandling om hur unga par i storstäder ser på kärleksrelationer.

Och de ställer höga krav. Att hänga tillsammans framför tv:n eller datorn duger inte – istället ska man leva jämställt, båda ska satsa på sina arbeten och samtidigt vara aktiva på sin lediga tid.

– Det har blivit lika viktigt att ha ett spännande privatliv som att lyckas på jobbet, säger Holst Kjær till tidningen Stockholm City.

Två typer

I sin avhandling ser hon främst två olika typer av förhållanden bland de unga paren: ett mer romantiskt, där man vill göra det mesta tillsammans, och ett som handlar mer om två individer som båda vill förverkliga sig själv, inte nödvändigtvis tillsammans.

– Man motiverar det med att ”älskar du mig så låter du mig göra det jag mår bäst av”, säger Holst Kjær till Stockholm City.

Sunt satsa på sig själv

Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz tycker att dagens unga är kloka, att det är bra att satsa på den egna utveckling – men påpekar att det måste ske i samspel med sin partner.

– Det är sunt att satsa på sig själv och sina intressen men man måste också låta sin partner göra detsamma, och båda kanske inte kan göra det samtidigt. Ett förhållande är ett åtagande, det får man inte glömma bort.

Publisert: