Så ofta tänker vi på sex

RELATIONER

Sommarlediga svenskar tänker på sex. Frågan är bara: Hur ofta?
Söndag gav Henrik och Sofie i uppdrag att under en dag anteckna alla sina tankar på sex.

Foto: Colourbox
Enligt en omfattande amerikansk undersökning så tänker 54 procent av männen och 19 procent av kvinnorna på sex på varje dag eller flera gånger om dagen.

När Aftonbladet.se frågade besökarna hur ofta de tänker på sex svarade 55,4 procent av männen och 50,9 procent av kvinnorna ”flera gånger om dagen”.

– Jag är jävlar i mig kåt 24/7! Men jag är lyckligtvis grymt bra på att dölja det när det inte passar, skriver ”Slasktomten” i forumet.

Enligt samma enkät så funderar 5,2 procent av kvinnorna och 1,5 av männen aldrig på sex.

– Vem har tid att tänka på sex under jobb/skola/annat viktigt? Jag gör det endast när jag känner för det och det är kanske några gånger i månaden, skriver MissUnik, 20 år.

För att få reda på vilka tankar som rör sig i ett vanligt pars huvuden bad Söndag Henrik, 47, och Sofie, 46, ta fram anteckningsblocken. Paret möttes på en fest för fyra år sedan och i dag är de särbo. Henrik har två barn i tonåren och är fabriksarbetare och Sofie arbetar för kommunen.

”Pappret räckte inte”

– Det blev påtagligt hur man tänker, säger Sofie. Jag tänker på sex flera gånger om dagen. Om jag sa konstant, så skulle jag ljuga. Ibland har man annat att tänka på.

– Pappret räckte inte till, säger Henrik.

Henrik menar att det är så här deras dagar ser ut.

– Jag tänker på sex flera gånger om dagen, faktiskt så länge jag är vaken, säger Henrik.

Om Henrik åker bil så händer det att han kör en extra sväng om han ser en tjej i tighta jeans på cykel. Sofie förklarar att hon är bisexuell och har lätt att få kontakt med killar ”så ibland skenar fantasin i väg”.

– Ibland dyker det upp kunder på jobbet. Om de är sexiga så tänker jag hur det skulle vara att vara med dem, säger Sofie.

– Att man kan ha fantasier utan att de stör relationen och att man ska se dem som en vitamininjektion, säger Sofie.

Tänker män på sex var sjunde sekund?

Nej, så sexfixerade är inte karlar, menar forskarna.

Enligt en omfattande amerikansk undersökning så tänker 54 procent av männen och 19 procent av kvinnorna på sex på varje dag eller flera gånger om dagen.

Men hur ofta sextankarna i genomsnitt dyker upp tvistar experterna om. 

– Sextankarna ökar på sommaren, säger Malena Ivarsson, Aftonbladets sexolog. Vi får tillgång till vår sexualitet och exponerar våra kroppar. Eftersom vi är lediga och inte oroar oss för arbete så får vi mer utrymme för sexuella tankar.

Självkänsla ökar lusten

Medan män som ser en vacker kvinna tenderar att fundera hur hon ser ut naken handlar kvinnors sexuella tankar om att deras egen attraktionsförmåga. Hon tänker: Han är snygg. Tycker han att jag är snygg?

– För kvinnor är det mer relationsinriktat och partnerrelaterat – det är mer än samlag, bröst och penisar.

Kvinnor med positiv uppfattning om sin egen kropp och attraktionskraft får ökad lust. Negativa tankar om den egna kroppen saboterar lusten.

Testosteronet ligger till grund för lusten hos både män och kvinnor. För kvinnor står testosteronnivån i topp i 20-årsåldern och vid 40 har den halverats. Yngre män med hög testosteronnivå tänker

mer på sex än äldre män med låga nivåer. Hos män ökar testosteronet – och de sexuella tankarna – vid förälskelse eller efter en lyckad fotbollsmatch.