”Han vill vara Lucia”

Eva Rusz och läsarna ger råd i relationsakuten

VEM SKA BESTÄMMA? Jan och hans fru tycker att sonen ska vara pepparkaksgubbe. Men pojken vill vara lucia – och får stöd av sina förskollärare. (Bilden är arrangerad.)
VEM SKA BESTÄMMA? Jan och hans fru tycker att sonen ska vara pepparkaksgubbe. Men pojken vill vara lucia – och får stöd av sina förskollärare. (Bilden är arrangerad.)

Visst ska föräldrar få stöd av dagispersonalen – men kanske inte i alla frågor, säger Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz.

– Viktigast är att stärka pojkens självkänsla. Låt honom få känna sig fin som lucia.

För att ett barn ska få en känslomässigt bra utveckling måste barnets behov gå före föräldrarnas, inom rimliga proportioner.

– Ju mer de vuxna bråkar om huruvida pojken ska få bära luciadräkt eller inte, desto större är risken att detta utvecklas till en låsning för honom, säger Eva Rusz.

Behöver prova

– Om han vill ha en rosa paljett-tröja på sig, låt honom få det.

Ett barn behöver få prova nya roller och uppleva känslan av att ha ett eget val.

Genom att stötta barnet och bekräfta dess behov stärker man barnets självkänsla, enligt Eva Rusz.

Breddar rollerna

I Gävle har förskolan Tittmyran varit pionjärer i jämställdhetsarbete de senaste tio åren.

– Många tror att det handlar om att göra om flickorna till pojkar och tvärtom. Men poängen är inte att byta utan att bredda könsrollerna, säger Kajsa Wahlström, pedagogisk konsult i jämställdhetsfrågor, till Svenska Dagbladet (13/9 2007).

Hon fortsätter:

– Det viktiga är att barnen inte begränsas på grund av sitt kön, utan får möjlighet att utveckla alla de färdigheter som krävs för att man ska kunna bli en komplett människa.

Eva Rusz förklarar att redan i förskoleåldern har frigörelsen från föräldrarna inletts. Barnet känner sig stolt när det får leva ut denna process.

Låt barnet välja

Att det skulle ha några som helst negativa konsekvenser att ett barn prövar könsroller tvivlar hon på.

– Ett barn i förskole­åldern kan inte förstå vilka ritualer som är heliga och varför. Om pojken upplever att han är fin som lucia är det viktigare att låta hans känslor styra än att följa föräldrarnas värderingar.

Ska föräldrarna ha sista ordet? Läsarna:

NEJ Pojken ska naturligtvis få vara lucia om han vill det! Det har nog inget med könsroller att göra, han tycker förmodligen att lucia är finast.

Anna

NEJ Jag tycker att ni ska respektera er sons önskan och fundera över varför traditionen med en kvinnlig lucia är så viktig för er. Ni borde uppmuntra hans förmåga att välja själv.

Sofia

NEJ Var stolta över att er son vågar vara det han vill vara. Min son har varit lucia två år i rad och jag lovar att han var finast av alla!

Sandra

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN