Publicerad:
Uppdaterad:

Hon är årets bråkigaste

Av: Maja-Stina Skarstedt

Publicerad:
Uppdaterad:

Maud Olofsson: ”Jag är ansvarig för att kvinnornas röst kommer fram”

I år utses hon som årets bråkigaste. Men redan 2000 fick Maud Olofsson utmärkelsen Årets rivjärn.
Foto: Lotte Fernvall
I år utses hon som årets bråkigaste. Men redan 2000 fick Maud Olofsson utmärkelsen Årets rivjärn.

Sveriges bråkigaste kvinna är… Maud Olofsson!

I alla fall om tidningen Passion for Business bestämmer.

För femte året i rad listar Passion for Business landets bråkigaste kvinnor. På listans 49 platser hittar vi många vd:ar och chefer men även Sats-modellen Josephine och skådisen och regissören Pernilla August. Men bråkigast av dem alla är ändå Centerpartiets förra partiledare och näringsminister Maud Olofsson.

– Det är väl bra. Bråkigheten här förknippas ju med att jag har varit målmedveten och försökt påverka. Jag tror att vi behöver fler som är bråkiga och försöker ifrågasätta, säger hon om utnämningen.

Maud Olofsson är medlem i Hillary Clintons särskilda råd som finns för att backa upp kvinnors ledarskap och företagande globalt.

– Det finns en hel del att göra där, det är så stora ojämlikheter. Och då måste man vara lite bråkig.

Hur bråkig känner du dig egentligen?

– Jag känner mig som en mogen kvinna som vågar ta diskussioner om sådant jag tycker är fel. Jag vågar ifrågasätta och inser också att många känner sig provocerade av det. Men det bryr jag mig inte om.

Hur är man framgångsrikt bråkig då?

– Du måste vara påläst, konstruktiv, hitta lösningar och få igång en dialog med omgivningen. Det har tagit mig ganska långt. Under karriären har Maud Olofsson fått bråka en hel del.

– Om man är kvinna i en manlig värld, finns det många tillfällen när du måste säga ifrån. Du måste vara väldigt aktiv hela tiden för att få din vilja igenom, du kan liksom aldrig riktigt slappna av. Jag är ansvarig för att kvinnornas röst kommer fram, det är jag aldrig befriad från.

Passion for Business Åsa Mattsson säger att de valde Maud Olofsson för att hon träffar rätt in i tidningens profilfrågor.

– Maud har länge varit en förebild och drivande i utvecklingen av kvinnors företagande och ledarskap.

Är det inte förlegat att kalla en framgångsrik mäktig kvinna för bråkig?

– När vi ursprungligen kom på det här var det en lek med tidningsägarens namn, Anna Bråkenhielms. En rolig poäng alltså – men, vi menar mycket allvar med detta också, säger Åsa Mattsson.

Maud Olofsson om hur bråkig C-efterträdaren Annie Lööf är:

– Hon är ung och kompetent och intelligent. Hon kommer också i sin politiska roll bråka ordentligt och få igenom det Centern vill. Med åren blir man ju säkrare och säkrare.

Publicerad:
Publicerad: