Nu vill Caroline hjälpa andra

RELATIONER

Blev våldtagen – föreläser för att få bort tabustämpeln hos offren

Maria Lindblom, 40, fick uppleva alla föräldrars mardröm. Telefonen ringde – hennes dotter hade blivit våldtagen.

I dag kämpar båda mot skamstämpeln för dem som drabbas.

Foto: Kämpar mot skammen "Jag har känt mig hjälplös många gånger, men i dag är jag stolt", säger Maria Lindblom och kramar om dottern Caroline Malmberg. I går berättade Caroline på Fryshuset, Stockholm, om hur en våldtäkt raserade hennes liv.

– Mitt liv förändrades på några sekunder, berättar Caroline Malmberg, 21.

För ett år sedan skulle hon slänga soporna vid sin lägenhet i Stockholm när två okända män drog in henne i en bil. Hon våldtogs i baksätet med en jacka över ansiktet.

Carolines första reaktion var att aldrig berätta. Men hennes lägenhetskompis fick veta, och efter ett par dagar även hennes mamma.

Fick ta emot ilskan

– När jag kom kröp hon in i min famn som ett litet barn. Men jag har också fått ta mycket av den oerhörda ilska hon känt, berättar mamma Maria.

Carolines värld rasade ihop. Hon kunde inte jobba, tappade kontakten med många och ville ibland bara dö.

Efter månader av tårar och skrikande blandat med apati och prat kom vändpunkten. Caroline bestämde sig för att börja tala öppet om övergreppet och försöka hjälpa andra. Hon ville visa verkligheten bakom notiserna om våldtäkter i tidningarna.

Egen hemsida

I dag har hon bland annat startat en hemsida och är ute och föreläser.

– Jag vill ta bort tabustämpeln för dem som drabbas. Varför ska vi skämmas? Jag har fått en otrolig respons, särskilt från unga tjejer.

Mamma Maria kramar sin dotter:

– Jag är så stolt över att hon lyckats ta sig igenom det här. Alla i familjen har haft sin egen svåra resa, men att vi pratat mycket har hjälpt oss.

Fotnot: Polisutredningen lades ner, och mycket är sekretessbelagt. Allt Caroline kan säga är att hon vet att hon inte behöver oroa sig för att träffa gärningsmännen.

Läs också

Cecilia Gustavsson