”Du måste vicka mera på rumpan”

Publicerad:
Uppdaterad:

Ny byter Sofia Helin flygvärdinnedräkten mot medeltidskläder för en roll i ”Arn”

1 av 5 | Foto: Andrea Björsell
Mot nya mål Efter att ha spelat flygvärdinna i filmen ”Nina Frisk” blir Sofia Helin nu Cecilia i filmerna om Arn.

Skådespelaren Sofia Helin är van vid kritik. När hon praktiserade inför rollen som flygvärdinnan Nina Frisk fick hon bakläxa av en flygande kollega:

– Du måste vicka mera på rumpan!

Nu hoppar hon av flygplanet och går i kloster – i svensk films största satsning nånsin – ”Arn”.

Intervjun är i princip över och jag ställer bara lite följdfrågor till faktarutan, som vad hennes man heter.

Sofia Helin svarar Daniel och nämner ett efternamn som klingar blåblodigt och komplicerat. Jag ber henne att bokstavera det. Men inspelningen på min bandare blir så otydlig att jag fortfarande, när jag sätter mig att skriva på redaktionen, inte är helt hundra på stavningen.

Jag går in på nätet och googlar på sökorden Sofia, Helin, Daniel. Och vad poppar upp om inte det här:

”Sofia Helin och Daniel Götschenhjelm är ett kärlekspar på film – och på riktigt.”

Jag tänker: Åh, nej! Sånt ska jag ju bara veta som journalist. Jag har sett filmen och allt och ber henne ändå att b-o-k-s-t-a-v-e-r-a namnet på sin motspelare och make. Sofia Helin är Sveriges hetaste filmstjärna tack vare rollen som Nina Frisk. Jag har intervjuat henne och jag har gjort bort mig.

Verkar lite orolig

Men sen tänker jag: Hur kan hon välja att inte själv påtala att hon spelar mot den hon är gift med?

Nina och Marcus, Daniels karaktär, träffas, blir kära, har filmsex, krisar... Nån unik känsla måste det ha framkallat i jämförelse med att spela mot en kollega vilken som helst. Nåt att berätta.

– Ja, det är min make, Daniel, som spelar Marcus. Vår relation har jag ingen lust att prata om.

Det är vad hon säger i artikeln jag hittar på nätet. Jag hade alltså inte haft nåt för att dra upp det samtalsämnet – även om jag känt till hur det förhöll sig.

Annars hade det varit den givna vinkeln på det här. Det är ju det man är ute efter när man skriver personporträtt, att skildra en människa i brytpunkten mellan yrkes- och privatliv.

Men det är inte alls vad Sofia vill. Hon verkar nästan lite orolig för min skull och säger när vi suttit med varandra en stund:

– Är det inte svårt att intervjua nån som inte vill prata så mycket om sig själv?

Det är inte svårt. Men det är mindre roligt. Precis som det är mindre roligt att fika med nån som inte vill prata om sig själv.

Vill vara en vit duk

Sofia Helin pratar inte om det privata av respekt för det egna yrket. En konstnär behöver en vit duk för att kunna måla, Sofia vill vara en vit duk, för att inte skymma sina egna rollfigurer.

– Jag kan förstå att andra offentliga personer pratar mera om sitt privatliv. De lever aktivt i det offentliga rummet. Som Pernilla Wahlgren till exempel. Hon är Pernilla även när hon sjunger. Men om jag säger för mycket om mig själv och vad jag privat håller på med står det i vägen för de roller jag ska gestalta, att vara anonym främjar jobbet.

Det är ändå paradoxalt att en kvinna som sökt sig till skådespeleriet, som gör breda, kommersiella filmer, och vars ansikte syns på reklampelare över hela landet, samtidigt vill vara anonym.

– Applåder och stjärnstatus har inte från början varit en drivkraft. Då hade jag aldrig orkat söka till scenskolan massor av gånger och gått där i fyra år och blivit ifrågasatt och formad. Då hade jag inte slitit med teater och gjort oglamourösa turnéer genom Sverige, Norge, Finland...

– Men jag undrar själv. Det är ju ett jobb där jag står i centrum. Det är nåt exhibitionistiskt i mig. Det är exhibitionistiskt men inte nödvändigt privat. Det är inte JAG som står i fokus. Det är mina rollkaraktärer.

Älskar biografier

Och, för att nämna en paradox till, hon älskar att läsa smaskiga biografier. Om andra.

– Ja, gud, hahaha. Det är jätteroligt. Biografin om Jane Fonda till exempel. Och Ingrid Bergmans bok läste jag också.

Sofia läser över huvud taget väldigt mycket. Det är en väg in i rollerna.

– Jag läste saker som jag tror att Nina läser: ”Djävulen bär Prada” av Lauren Weisberger, böcker av Marian Keyes, chiclit, sån litteratur. Jag ville lära mig tänka som Nina tänker. Läsandet sätter igång fantasin. Jag använder mig i stort sett alltid av den metoden. Nu inför ”Arn” (Sofia spelar Cecilia, Arns älskade) har jag till exempel läst Dick Harrisons böcker om medeltiden.

När vi först lär känna Nina i filmen är hon en flyktig, alltid leende kvinna, som trivs bäst i luften eller på hotellrum i främmande länder. Hon är singel och ägnar sig åt kravlöst sex med en i högsta grad gift pilot. Under lediga dagar i Stockholm hänger hon på klubbar, dricker drinkar, och dansar fram till gryningen.

”Att bli mamma gick före allt annat”

Sen träffar hon en ensamstående pappa, Marcus (Daniel Götschenhjelm), och vill landa i kärnfamiljen.

Ett liv hon tidigare viftat undan. Jobbet har varit allt. Men nu har den biologiska klockan börjat ticka.

För Sofia personligen var det aldrig nån konflikt mellan den yrkesmässiga ambitionen och att bli mamma.

Ossian, hennes och Daniel Götschenhjelms son, är tre och ett halvt år.

– Det valet fanns inte. Det var inte ens en frågeställning. Att bli mamma gick före allt annat. Nina och jag är väldigt olika.

Det kan man inte tro när man ser filmen. Sofia ÄR Nina Frisk. Hon förberedde sig väl också.

– Jag praktiserade som flygvärdinna och flög Stockholm-Bryssel och servade en massa EU-tjänstemän. Jag träffade flygvärdinnor och pratade med dem. En av dem sa till mig: Du måste vicka mera på rumpan! Jag säger inte att alla flygvärdinnor vickar på rumpan, men det passade för Nina. Hon skulle liksom flyta fram, som om hon gick igenom grädde. Sen repade jag med Maria Blom (regissören) i en månad innan vi började filma. Det var både konkreta scener och improvisationer.

Får lära sig rida

Sofia Helin reser in i andra människor, in i deras psyken, in i deras yrken och liv. Hon var incestoffer i den Guldbaggebelönade ”Fyra nyanser av brunt” (2004). Flygvärdinna nu. Kontrasterna kan inte bli större.

– Jag både älskar och hatar skådespeleriet. Nej, inte hatar, jag våndas. På grund av prestationsångesten. Men, visst, det är ett fascinerande jobb. Att gå in i Jenny i ”Fyra nyanser av brunt” och tänka: Vad finns i mig som kan referera till det här? Jag är jätteintresserad av det mänskliga psyket. Och jag får prova på så mycket. Nu inför ”Arn” lär jag mig till exempel att rida och sjunga. Jag rider hos Bosse, en cowboy ute på Värmdö. Första gången jag vågade galoppera, vilken kick det var.

Sofia växte upp i Linghem utanför Linköping.

Hon har egentligen alltid haft en vilja till skådespeleriet. Men det tog ett tag att ge efter för den.

– Jag kommer inte från nån konstnärlig bakgrund direkt och då är det en ganska lång väg till att fatta ett sånt beslut:. I stället tänker man: Okej, alla andra sticker till Lund och pluggar och då gör jag det också. Jag läste 40 poäng idéhistoria och 40 poäng drama, teater och filmvetenskap, men min kreativitet gick inte igång i universitetsvärlden. Jag vet att jag tänkte: Vad har jag lust till? Och jag hade ju alltid valt teater, gjort pjäser med kompisar och så där och haft drama som tillval på gymnasiet.

En stjärna

Via studentteatern i Lund tog hon sig vidare till Calle Flygares teaterskola i Stockholm. Redan under studietiden fick hon en roll i ”Rederiet”. Senare medverkade hon i tv-serien ”Aspiranterna”. Hon hade jobb och var på väg uppåt. Trots det ville hon verkligen gå scenskolan.

– Utan utbildning är du tvingad att gå på inspiration. När man är utbildad blir inspirationen istället nåt som ligger ovanpå tekniken och tekniken kan vara skön att ta till de dagar då man inte har nån inspiration. Scenskolan var väldigt bra för mig.

Sofia Helin har efter ”Masjävlar” (2004) och ”Nina Frisk” seglat upp som svensk films nya, stora stjärna. Rollen som Cecilia i de kommande filmerna om ”Arn” bara bekräftar påståendet.

”Arn – tempelriddaren” har premiär till jul.

– Det blir väldigt mycket kärlek och tro, väldigt mycket spänning. Jag hade bara läst ”Ondskan” av Jan Guillou tidigare, men när jag läste böckerna om ”Arn” blev jag helt uppslukad. Jag har aldrig jobbat i ett kostymdrama förut. Det skiljer sig mot allt vad jag gjort tidigare. Det ska bli spännande, säger Sofia Helin.

Sofia Helin

5 favoriter

Senast köpta...

Tore S Börjesson (tore.borjesson@aftonbladet.se)

Publicerad: