"Hjälp! Min man tappar sexlusten på semestern"

Publicerad:
Uppdaterad:

Malena Ivarsson: Många män pressar sig inte längre till sånt de inte vill

Malena Ivarsson
Foto: Mats Strand
Malena Ivarsson

 Solen strålar från klarblå himmel. Hängmattan är utspänd mellan äppelträden och barnen befinner sig på kollo.

Allt är upplagt för en avslappnad och härlig helg, bara du och din man. Du kryper tätt intill och han... somnar. Han vill inte, kan inte, har inte lust och vet inte vad han ska göra.

Stress, IT-hets och prestationskrav sänker svenskens lust. När semestern väl kommer har han inte lust även om det finns tid. Problemet är välkänt inom sexologin.

– Det här är ett allt vanligare problem och att det uppträder just under semestern beror framförallt på att det görs tydligt då, säger sexolog och psykolog Gabrielle Lodnert.

På senare tid har hon sett en ökning av framförallt unga män med potensproblem. Mycket handlar om prestationskrav. Sex och samliv har blivit ytterligare ett område där man ska prestera något och prestera bra.

– När de här männen ska göra något så blir det med ens så avancerat. Oavsett vilket uttryck det tar sig – om det så är sport, kultur eller fritid det handlar om – så blir allt på så hög nivå, och det går igen även i sexlivet, säger Gabrielle.

– Det gäller att inte fastna i tänkandet att bägge två alltid måste få orgasm eller att det måste vara så fantastiskt varje gång. Sex är inte alltid perfekt och det måste man acceptera och inte se det som misslyckanden, säger Gabrielle.

Sexologen Malena Ivarsson håller med. Svackor är naturligt och det behöver inte bara vara att mannen inte kan utan också att han inte har lust.

– I och med att vi experimenterar mer med vad som är manligt och kvinnligt så uppstår nya situationer. Många män har tagit på allvar det här med att vara i kontakt med sina känslor och pressar sig inte längre till sånt de inte vill. Och det är bra, man kan behöva gå in ordentligt i sina känslor och fundera över relationen till sin partner. Såna här låsningar ligger ofta på ett omedvetet plan och bottnar i känslor som man inte släppt fram. Ett sätt att få kontakt med dem kan vara att tänka i bilder. Kanske försöka rita upp sin partner eller sjunga relationen. Det kan komma fram mycket som man inte var medveten om.

– Sen tror jag en stor del av förklaringen ligger just i stressen. Stress är lustens värsta fiende, säger hon.

- Ge varandra tid och lyssna

Jenny Arhammar

Publicerad: