Hon är vackrast i universum

Publicerad:
Uppdaterad:

Segertippade Dayana Mendoza blev Miss Universum i Vietnam.

Segertippade Miss Venezuela utsågs till Miss Uiversum i den ständigt omdebatterade tävlingen för kvinnor.
Foto: AP
Segertippade Miss Venezuela utsågs till Miss Uiversum i den ständigt omdebatterade tävlingen för kvinnor.

Dayana Mendoza, 22, från Venezuela kröntes under måndagen till Miss Universum.

Men i det kommunistiska Vietnam är tävlingen inte helt okontroversiell.

Dayana Mendoza grät när hon under under måndagen korades till till universums vackraste kvinna inför en miljard tv-tittare. Sammanlagt deltog kvinnor från 80 länder i den ständigt omdebatterade tävlingen. De fyra andra finalisterna kom från Colombia, Dominikanska republiken, Mexiko och Ryssland.

Tårarna rann

Men den 178 centimeter långa miss Venezuela var redan från början segertippad. Nu väntar ett års kontrakt som miss universum, resor över hela världen och en lyxig lägenhet i New York.

Dayana Mendoza har en gång blivit kidnappad i sitt hemland, enligt Fox News, och menade att den erfarenheten hjälpte henne att förbli samlad i pressade situationer. Miss USA, 26-åriga Crystle Stewart, lyckades inte lika bra. Hon snubblade och föll – ett öde som också förra miss USA råkade ut för.

Final i kommunistland

Tävlingen hölls för 57e gången, men det är första gången någonsin som den var förlagd till ett kommunistland. Jippot pågick i Nha Trang, en av Vietnams främsta turistorter. Publicitetsskäl anses vara anledningen till att de styrande tillåtit tävlingen, trots landets officiella ideologi om jämlikhet mellan kvinnor och män.

Men helt okontroversiell är inte tävlingen, något som märks på att den inte får mycket uppmärksamhet i vietnamesiska medier, skriver Sveriges radio.

Aftonbladet

Publicerad: