Nu är nörden cool – och tjej

avFrida Anter

RELATIONER

Specialintressen är vägen till framgång

Foto: Pernilla Wahlman
Trendig nörd I dag är det inte längre töntigt att vara en nörd. Kee Lundqvist är en stolt nörd som dyrkar "Star Wars"-filmerna. Och hon är inte ensam.

Glöm den hypersmarta killen med stora glasögon och för korta byxor. Nörden 2008 har snarare klänning och långt hårsvall. Nu är det tjejernas tur att låta sig uppslukas av sina specialintressen.

Foto: Privat
Paulina Modlitba, forskare i Boston.

Dokusåpor som ”Supernördarna” och ”FCZ” gav den klassiska killnörden upprättelse för några år sedan. Men nu är det inte längre likhetstecken mellan nörd och kille. Allt fler tjejer inser att expertkunskap ofta är vägen till framgång. I dag är det coolt att vara nörd.

Tjejerna kommer starkt

– När jag besökte en datorfestival för tio år sen gick tjejerna att räkna på en hand. I vintras var det massor av tjejer där, säger ­Anders Rydell, journalist, författare – och ”Star Trek”-nörd.

Tekniska museets direktör Ann Follin instämmer:

– Det är absolut fler tjejer som är nördar nu, säger hon.

Museet har startat ett upprop. De efterlyser personer som vill hålla visningar och föredrag om sina specialintressen.

– Lika många tjejer som ­killar har anmält intresse. Inom it-­området hittar man många kvinnliga nördar. De ser möjligheter med it som kommunikationshjälpmedel.

Bygger robotapor

En av deltagarna i museets stora nördsatsning är Paulina Modlitba, 28. Hon forskar i Boston och bygger gosedjursapor med motorer och sensorer. Aporna hjälper människor att uttrycka känslor på distans.

– Jag brukar skämta om att jag är nördig. Men man tänker nog inte ”nörd” när man ser mig. Den klassiska bilden är ju en knasig människa som inte kan hantera socialt umgänge, säger hon.

Test: Hur nördig är du?

1. Hänger du dig passionerat – kanske till och med fanatiskt – åt ett ämne?

2. Tackar du ofta nej till sociala aktiviteter för att kunna ägna dig åt det?

3. Kompromissar du med mat, sömn och träning till förmån för ditt intresse?

4. Lägger du överdrivet mycket pengar på det?

Om du svarar ja på tre frågor eller fler bor det med stor sannolikhet en nörd i dig!