Relationer

Så når du dina drömmars mål

Av: 

Madeleine Nyberg

RELATIONER

Coachen Eva Rusz: Här är 5-stegsmetoden som kan förändra ditt liv

DRÖM I BILDER Måla upp bilder av dina drömmar – det ger dig positiv energi att genomföra dem.
DRÖM I BILDER Måla upp bilder av dina drömmar – det ger dig positiv energi att genomföra dem.

6 av 10 är missnöjda med

sina liv, visar en undersökning gjord på aftonbladet.se.

Känns din tillvaro trist?

Aftonbladets psykolog Eva Rusz, höst-aktuell med tv-programmet “Bröllopsform” i TV4, tipsar om hur du tar dig dit du vill.

Eva Rusz har skrivit boken ”Bli en vinnare med kognitiv coaching”.

Nu är hösten här och det är dags för en nystart. I stället för att lunka på i dina trygga, men tråkiga, hjulspår är tiden inne för att lägga upp en strategi för att få det liv du drömmer om. Du kanske vill förbättra din hälsa och gå ner i vikt. Förändra din relation eller till och med avsluta den. Lära dig dansa salsa eller kamma hem drömjobbet.

Alla kan drömma

Men hur gör man då? Eva Rusz, Aftonbladets psykolog och författare till boken “Bli en vinnare med kognitiv coaching”, menar att det är viktigt att bortse från de förutsättningar man tycker är givna. Att skylla ifrån sig på vikt, dålig ekonomi eller bristande utbildning duger inte.

– Alla kanske inte kan bli astronauter, men alla kan drömma om det. Och det är få saker vi inte kan förändra själva, utom biologin då förstås. Men det mesta annat kan vi påverka, säger Eva Rusz.

Vänd på problemen

Många har flera gånger försökt att ändra på saker men misslyckats. I stället går man tillbaka till det trygga liv man levt och vågar sig inte på nya försök.

– Ofta sätter folk upp alldeles för höga mål för sig själva. Säg inte att du ska gå ner tio kilo på tio veckor, då kommer det kännas övermäktigt. I stället ska du vända på problemet och ha som mål att gå ner ett kilo i veckan – tio gånger om! tipsar Eva.

Aldrig försent

Ett sätt att inte låta sig slås i backen av misslyckade försök är att blicka tillbaka och utvärdera sina gamla försök.

– Man kan lära sig mycket av det förflutna. Ta reda på varför det gick snett. Hade du orealistiskt höga målsättningar? Hade du inte tillräckligt med tålamod? Dra lärdom av det som skedde då, men fastna ej i dina dåliga tankar från det förgångna. Du har allt att vinna i framtiden.

Något viktigt att tänka på när man står i startgroparna inför en förändring är att det aldrig är för sent.

– Låt inte negativa tankar och problem stoppa dig. Det är aldrig för sent – du har allt att vinna! Menar Eva Rusz.

Publisert: