"Det vore extremt opassande för en tjej att behålla det i den här åldern"

Publicerad:
Uppdaterad:

Citat ur Maria Ekstrands avhandling.

”Jag menar, jag skulle inte kunna tänka mig att nån faktiskt skulle få för sig att behålla det...Nej, jag har aldrig varit speciellt orolig för just det faktiskt.”

[Om risken för oönskad graviditet och killen reflekterar över vad tjejer skulle göra i händelse av oönskad graviditet].

"Jag för min del skulle aldrig ha oskyddat sex om jag inte var tvungen. Det har göra med sjukdomar helt enkelt. Jag är rädd för att bli smittad."

[Om preventivmedelsanvändning. Alla var inte negativa till preventivmedel. Några var tvärtom mycket medvetna om risker och valde att så gott som alltid skydda sig – och sin partner.]

"Jag måste säga att jag har aldrig tänkt tanken faktiskt. Jag vet inte...människan är väl rätt egoistisk av sig kan jag tänka mig..."

[Om hur man ser på att eventuellt riskera att smitta en partner vid oskyddat sex.]

"Alltså, som kille är man ju extremt maktlös i en sån situation..."

[Om hur man ser på ifall en tjej som man har haft sex med blir gravid och hur man resonerar kring beslutet om abort (eller inte abort).]

"Liksom, vad har jag för ansvar? Ska jag stanna hos henne och hjälpa till? Eller kan jag bara köra på som om ingenting hade hänt?”

[Om vad man skulle göra om en tjej (tillfällig partner) som man har haft sex med blev gravid och valde att behålla barnet. Den här killen hade mycket tankar om att man som kille måste ta sitt ansvar, att man inte bara kan gå sin väg och låtsas som ingenting. Maria Ekstrand skriver i avhandlingen att andra inte var lika reflekterande.]

"Det vore extremt opassande för en tjej att behålla det i den här åldern"

[Om oönskad graviditet i tonåren.]

"Om man är inne på en toalett på ett uteställe till exempel...eller bakom en buske i en park...eller nånstans där man kan bli påkommen...då är det liksom inte så värst troligt att man tar dom där 10-20 extra sekunderna för att trä på en kondom..."

[Om vad som gör att man i vissa situationer väljer att inte använda kondom, om man har sex med nån för första gången.]

"Jag använder den i början och tar av den efter ett tag... bara för att bevisa för tjejen hur pass mycket bättre det är utan".

[Om när man använder kondom.]

"För mig är det liksom bara naturligt. Typ som att kondomer och sex hör ihop liksom. Det är klart att det tar bort lite av känslan, men för mig så känns det definitivt som att det är värt det. Absolut!

[Om kondomanvändning. För vissa killar var det en självklarhet.]

"Jag tog av den en gång...för att jag inte kände nåt och ... för att den började bli mjuk. Mest av ren desperation liksom. Fast jag ångrade mig jättemycket efteråt".

[Om vad som gjorde att man ibland inte använde kondom vid tillfälligt sex.]

"Hon skulle få ta upp det isåfall. Jag skulle aldrig gör det."

[Om vem som föreslår kondom och hur man pratar med varandra om preventivmedel i samband med sex med en ny partner. Den här killen hade överlag negativ inställning till kondom.]

"Framför allt tror jag att man är rädd för att det liksom inte ska bli nåt i slutändan. Att hela grejen ska rinna ut i sanden."

[Om hur det kommer sig att det är så svårt för många att prata om preventivmedel när man ska ha sex men en ny partner.]

"Alltså min uppfattning om kondomer som nåt dåligt kommer väl framför allt från vad jag har hört mina tjejkompisar säga om dom".

[Om inställning till kondom. Vänners inställning - i synnerhet tjejers påverkade den här killen i stor utsträckning.]

Publicerad: