Hur erotisk är en jordgubbe?

RELATIONER

Ny bok: Ät dig till ett bättre sexliv

Pizza och en halv flaska vin innan en sexnatt? En dålig idé, menar erotikpedagogen Ylva Franzén.

Din lust påverkas av vad du äter.

Nu är det dags att lära dig vilken mat som höjer temperaturen i sovrummet.

Foto: Hett bär Sätter fart på lusten.

Nyttiga oljor och mineraler, färsk fisk och exotiska frukter är inte bara nyttigt – det kan också ge extra glöd i sängen. Rätt kost ökar lusten, får dig att må bra och påverkar till och med hur du smakar och doftar.

– Skräpmat ger skräpsex. Så kallad ”vital-mat” bäddar för ett mycket intensivare sexliv, säger erotikpedagogen Ylva Franzén, som är aktuell med en ny-utgåva av boken ”Orgasmera mera”.

– Urlakar vi våra kroppar på vissa vitaminer, mineraler och proteiner så har vi svårare att tillverka passionssubstanserna. Personerna i teveprogrammet ”Du är vad du äter”, som levt på skräpmat, har nog haft ett närmast obefintligt sexliv innan vändningen.

”Dåliga på att bejaka vår lust”

Få vet att Omega 3 hjälper till att förmedla lustintryck till hjärnan, att exotiska frukter påverkar de kvinnliga feromonerna eller att alger innehåller ämnen som gör det lättare för kvinnor att få orgasm.

Sverige är ett u-land när det kommer till att rekommendera kost för att öka lusten, menar hon.

– Vi är dåliga på att bejaka vår lust. Vi frossar i inredning, men det är dåligt med kunskap om den egna och partnerns kroppar. Och vad som påverkar vår sexlust.

”Kärlek alltid värt att fira”

Romantiken är ofta schemalagd till helgerna.

– Fredag- och lördagkvällarna är ofta vikta för älskog. Då köper man hem stämningsskapande mat, tänder ljus, sätter blommor på bordet. Men kärlek är alltid värt att fira. Det borde man göra oftare och mer spontant. Och med rätt ingredienser.