Hon hittar rätt man/ kvinna för rätt plats

Av: Monica Karlstein

Publicerad:
Uppdaterad:

Lina Thomsgård, 31, startade Rättviseförmedlingen

När samtliga pristagare på en gala var män och de enda kvinnorna var blomutdelare tröttnade Lina Thomsgård och startade Rättviseförmedlingen.

För tre veckor sedan drog hon i gång projektet på hemmaplan men redan nu har intresset spridit sig ända till andra sidan Atlanten.

Lina Thomsgård.
Foto: Petter Johansson
Lina Thomsgård.

Lina Thomsgård, 31, hjälper till att hitta förmågor av underrepresenterat kön.

Det har hon gjort på egen hand länge, men nu tar hon hjälp av andra för att nå ut bredare och verkligen kunna göra skillnad.

När hon har ifrågasatt snedfördelningen i till exempel tv-soffor har hon sällan fått ett vettigt svar.

Oftast blev svaret att de inte hittat någon kvinna som passade.

Då brukade Lina Thomsgård be dem ringa henne nästa gång så att hon kunde hjälpa till att hitta någon.

Det var så idén kom till.

Startade webbplats och Facebook-grupp

För tre veckor sedan startade Lina Thomsgård Rättviseförmedlingens webbplats och en Facebook-grupp.

Några minuter senare hade gruppen fler än 200 medlemmar – och idag nästan 7 000. Och efterlysningarna har forsat in sedan dag ett.

– Vi har fått in ett hundratal efterlysningar, men då räknar jag inte alla de andra som kikat på och haft användning av våra listor över kompetent folk, säger Lina Thomsgård och syftar på listorna som publicerats på Rättviseförmedlingens webbplats.

Poeter och fakirer

Hittills har hon med hjälp av medlemmarna i Facebook-gruppen letat rätt på kvinnor och män med alla möjliga kvalifikationer.

Allt ifrån poeter och moderatorer till fakirer och konnässörer.

– Det är inte bara jag som hittar personer, utan numera närmare 7 000 frivilliga förmedlare som använder våra nätverk, kollar runt och tipsar om passande alternativ, säger Lina Thomsgård och fortsätter:

– Det hela går otroligt snabbt och det är inspirerande att utmana rådande föreställningar och gång på gång bevisa att de inte håller. Resultatet blir långa listor med bra alternativ.

Vill inte ta betalt

Idag drivs projektet helt ideellt men ju fler efterlysningar som kommer in desto mer tidskrävande blir det.

Lina hoppas så småningom kunna hitta ekonomiska resurser till att driva förmedlingen och utveckla webbplatsen, men än vill hon inte ta betalt för tjänsten.

– Jag vill inte att det ska finnas hinder för de företag som ägnar sig åt sund självkritik och inser sin enögdhet och därefter ber om hjälp. Att vilja förändra sig och tänka i nya banor ska uppmuntras.

Hur förmedlingen ska finansieras vet hon inte än, men hon jobbar hårt på att hitta medel.

Och intresset är stort både på hemmaplan här i Sverige och utomlands. Redan i sommar drar Rättviseförmedlingen i gång i New York.

Här hittar du Rättviseförmedlingen.

De har efterlysts via Rättviseförmedlingen...

DJs, teaterregissörer, föreläsare, zoologer, chipartister, sportjournalister, latinamerikakännare, rockmusiker, poeter, slagverkare, experter, fakirer, scentekniker, gatukonstnärer, forskare, konnässörer, ljudproffs, komiker, entomologer, barnunderhållare, konstnärer, festfixare.

Publicerad: