”Marie Serneholt – årets kvinnliga alibi”

Publicerad:
Uppdaterad:

RELATIONER

Wendelas Pernilla Ericson om varför en tv-jury består av 3 män – 1 kvinna.

Pernilla Ericson Hatcitat: ”Tror du verkligen att någon bryr sig om vad du skriver? Du behöver kuk”.
Kommentar: Uppenbarligen provocerar kvinnliga skribenter som ifrågasätter skevheter i samhället, har åsikter och höjer rösten. Bra. Då fortsätter vi med det.
Pernilla Ericson Hatcitat: ”Tror du verkligen att någon bryr sig om vad du skriver? Du behöver kuk”.
Kommentar: Uppenbarligen provocerar kvinnliga skribenter som ifrågasätter skevheter i samhället, har åsikter och höjer rösten. Bra. Då fortsätter vi med det.

"Ibland blir det pinsamt tydligt att mannen är norm". Jag pekar på en bild på en talangjaktssåpa i tidningen framför mig. Polaren smuttar kaffe, nickar och hummar trött. Mannen i tågsätet mittemot blir rödare och rödare i ansiktet, sedan snudd på blå. Sen brister det.

Här kommer det. "Det är ett jävla gnäll på er feminister. Vaddå mannen är norm? Trams och påhitt!". Polaren sänker kaffemuggen och säger "Jag har en bra seriebok till dig. Läs "Ja till Liv!". Liv Strömquist tar upp att "Seinfeld" var tänkt att handla om enbart män. Tills nån kom på att det liksom... saknades något".

Vad var det som saknades, mina damer och herrar? Ett kvinnligt alibi. Ett alibi som försäkrar: vi gör tv även för kvinnor. "Visst SATAN i helvetet. Den andra halvan av befolkningen kanske vill ha nån att identifieeera sig med. Ah men, hitta nån brud då."Enter: briljanta Julia Louis-Dreyfus i rollen som Elaine. 

För det är ju så. Att mannen är norm i vårt samhälle, och kvinnan ses som komplement, blir aldrig så tydligt som när man ser på tv riktad till bägge könen. Ska det sättas ihop en panel, eller en jury, eller ett gäng allmänna tyckare, så är den magiska formeln 3 – eller minst 2 män – och 1 kvinna. "Vi måste ju slänga in en så att tjejerna kan identifieeera sig va." Motsatsen existerar inte.

Du såg fenomenet i "Idol", Kishti Tomita var kvinnligt alibi till Swartling, Breitholtz och af Geijerstam. Juryn byttes ut, men formeln bestod: Laila Bagge var kvinnligt alibi i jury nummer två. I "True talent" var Pernilla Andersson kvinnligt alibi till Saucedo och Körberg. I "The Voice" var Carola kvinnligt alibi till Uggla, Petter och Salo. I nya "X Factor" med herrarna Orup, Ison och Carlsson är Marie Serneholt... ja, du börjar kunna det här nu.

Eller så kan du nöja dig med att blåstirra på siffrorna för när Filip & Fredrik skulle skildra kända livshistorier i "Ett herrans liv". 8 av 10 män första säsongen, 10 av 11 (!) män andra säsongen. Kvinnligt alibi då: Victoria Silvstedt. Eller som när de pratade "100 höjdare" med kända gäster. Under hela säsong två var den enda kvinnliga gästen Linda Rosing. Inte själv givetvis, hon kom i sällskap med Fadde Darwich. Bokningsrutinerna har efter hård kritik blivit mycket bättre, men roligt nog har Filip & Fredrik nu försökt locka kvinnliga tittare med en snygg kille och en hundvalp. Förslag på tanke i mötesrummet: "Alla år med manliga gästlistor kan ju ha gjort att kvinnor inte kan...identifieeera sig."

Jag skulle kunna hålla andan i väntan på att kvinnor slutar vara mer än ett pikant inslag i en grupp herrar i tv. Men då riskerar jag att bli lika illblå som herr medpassagerare.

Publicerad: