Mejla

Åsa Erlandson

”Satiren är död, leve katolska kyrkan!”

RELATIONER

Åsa Erlandson: Vilka fler ondskefulla barnprogram borde förbjudas?

Sååå, låt oss sammanfatta läget. Sedan premiären i lördags har SVT:s julkalender anmälts sju gånger för att indoktrinera barn. Låt oss stanna upp en stund och fundera över vart det leder oss, vilka fler ondskefulla barnprogram som borde förbjudas eftersom de inte visar exakt den verklighet vi vill ha:
Emil i Lönneberga (barnmisshandel)
Bamse (marxistisk propaganda)
Pippi Långstrump (samhällsomstörtande verksamhet)
Björnes Magasin (talar med sniglar).
Och då har jag inte ens nämnt Harry Potter.
Det är sådana här dagar jag börjar tro att allt tal som stress och livspusslande och utbrändhet och fan och hans moster är hittepå. Att vi i själva verket har alldeles för mycket fritid att odla vår överspändhet.
Att hålla på så här är att köra långt ner i det enkelspåriga diket och tro att allt är svart eller vitt och ta på sig skygglappar istället för att se att barn utforskar sin omvärld, prövar och omprövar. Och att det är viktigt.
Det finns till exempel föräldrar som förbjuder sina barn att leka med vapen, och då inte bara verklighetstrogna Kalasjnikovs utan även allt som ens påminner om ett vapen. Så pinnar plockas också bort. Därför blev jag glad att höra den förtvivlade mamman berätta att hennes barn kringgick förbudet vid frukosten genom att äta bort vissa bitar ur sin smörgås, rikta den mot mjölkpaketet och ropa ”Pang! Pang!”. Ett sundhetstecken.
Bäst av allt i årets kalenderdebacle är ändå att den katolska kyrkoherden Zbigniew Golebiewski varnar för att årets julkalender kan vara inkörsporten till spiritism. En person som tror på jungfrufödsel och att människor kan gå på vatten är alltså orolig över julkalenderns ockulta inslag. Satiren är död, leve katolska kyrkan!

Av: 

Åsa Erlandson

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Åsa Erlandsson