Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sture

Forskarkritiken mot Hägglund: ”Oetiskt”

Publicerad 2013-05-30

Kritiken mot socialminister Göran Hägglund efter Aftonbladets/United Minds studie är hård.

– Det borde oroa en kristdemokrat om folk känner mindre lust, säger professor Bo Lewin.

– Det är helt obegripligt att det här fortfarande inte är utrett, säger EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (FP).

Cecilia Wikström (FP).

Kunskap om hur befolkningen mår sexuellt saknas sedan den förra studien. Det konstaterade Folkhälsoinstitutet som kritiserade regeringen i sin rapport "Sex, hälsa och välbefinnande" 2011.

Skrev motion om sexstudie

Dessutom påpekade myndigheten att indikatorerna som mäter sexualhälsa måste uppgraderas i Sverige, enligt Världshälsoorganisationen WHO:s riktlinjer. Rapporten, som sammanställer forskningen på området, konstaterar att "sexualiteten är central för människans existens och välbefinnande".

Cecilia Wikström, Europaparlamentariker för Folkpartiet, skrev "Det har nu gått nästa tio år och mycket har hänt" i en riksdagsmotion som skrevs under av representanter från alla partier 2007.

– Nu har det gått sjutton år. Det är ofattbart, helt oacceptabelt, eftersom vi vet vad sexualvanor betyder för folkhälsan. Det är helt obegripligt att Socialdepartementet fortfarande inte gett i uppdrag att utreda det här. Det är oerhört viktigt för att vi ska förstå kopplingen mellan folkhälsan och olika samhällsfaktorer, säger hon i dag.

”Borde oroa en kristdemokrat”

Professor Bo Lewin, huvudforskare bakom studien 1996:

– Sexualiteten speglar samhället. Det handlar inte bara om att spåra smittsamma sjukdomar utan att se bitvis hur sjukt samhället är, när man kan få olika kunskaper om måttet av kvalitet i människors sexliv.

– Det är faktiskt oroande om människor känner mindre lust. Det borde oroa en kristdemokrat. Det är en slags värden som kristdemokrater säger sig värna, som det är något skakigt med om människor säger sig känna mindre lust.

”Nästan oetiskt”

Professor Sven-Axel Månsson, som deltog i arbetet med 1996-års studie, håller med:

– Ur Hägglunds hans synpunkt, som säger saker som har att göra med värderingar och normer ur befolkningssynpunkt, borde det vara väldigt viktigt att veta hur det står till i befolkningen i gemen. På ett sätt är det nästan oetiskt att politiskt, ideologiskt, påstå en massa saker om befolkningen utan fakta på bordet. Han skulle kunna göra stor skillnad.

– Om han genomför en ny stor befolkningsstudie skulle det ha större betydelse än han kanske kan ana i sin vardag. Det berör så många människors absolut viktigaste del av livet och vi har så dålig kunskap. Det enda vi nu kan göra är att utifrån ett första försök spekulera i saker som är jättesvåra, eftersom jag inte tror att det finns några enkla svar.

Följ ämnen i artikeln