- Även måttligt drickande kan skada fostret

RELATIONER

Alkoholkom- mittén går till motangrepp

I förra veckan kritiserade tre alkoholforskare Alkoholkommittén i en artikel på DN Debatt.

Nu går Alkohol- kommittén till motangrepp: kvinnor bör hålla sig nyktra under graviditeten.

Det var i förra veckan som tre alkoholforskare anklagade den statliga Alkoholkommittén för att i onödan skuldbelägga kvinnor som tar ett glas vin då och då under graviditeten.

Nu går Karin Rågsjö från Alkohol- kommittén och experten Markus Heilig till motangrepp. I ett inlägg på DN debatt menar de att de tre forskarna legitimerar alkoholkonsumtion under graviditeten – trots att det är farligt för barnet.

Svårt hitta lägstagräns

Det är bevisat att ett halvt glas vin om dagen kan räcka för att skada fostret, skriver Rågsjö och Heilig. Ett glas vin om dagen, eller 4-5 glas en gång i veckan, innebär definitivt en internationellt erkänd risk.

Och någon lägsta gräns för vad som är ofarligt kan man aldrig komma fram till – därför är det helt rätt att rekommendera helnykterhet till gravida kvinnor.

De hänvisar också till en studie som visar att gravida kvinnor i Sverige i dag inte anser att det är självklart att avstå från alkohol under graviditeten. Och 15 procent ligger i riskzonen – de dricker alltså i snitt ett glas vin om dagen eller mer. Därför, menar skribenterna, är Alkoholkommitténs kampanj både riktig och viktig.

Läs också:

Maria Wångersjö

ARTIKELN HANDLAR OM