"Jag hade inte tid att skaffa en karl"

1 av 2 | Foto: Längtan. - Jag skulle gärna vilja att Ebba fick ett syskon. Samtidigt kan jag tänka "Finns det verkligen plats för en sådan fantastisk liten människa till i mitt hjärta?", säger Charlotte Peterson.
RELATIONER

Efter att ha levt ensam i flera år valde Charlotte Peterson att adoptera på egen hand.

Sommaren 2002 åkte hon till Kina och hämtade dottern Ebba, 3.

- Att bli mamma till Ebba är det bästa och svåraste jag gjort, säger hon.

Det fanns en tid när Charlotte Peterson tänkte att "barn det ska man väl ha någon gång, men inte just nu". Så fick hon sitt första missfall av flera och plötsligt kände hon att var det något hon ville bli så var det mamma.

- Efter att jag och min man separerat hängde barnlängtan kvar. Jag försökte bortse från den men den gick inte över, säger Charlotte.

Adoptionstankarna kom tidigt, men hon vågade inte ta steget fullt ut förrän hösten år 1999 då hon under ett samtal med en arbetskollega fick frågan: "Varför tvekar du när du ändå redan bestämt dig?". Det avgjorde saken.

Två och ett halvt år senare, midsommarhelgen år 2002, reser hon med organisationen Barnens Vänner till Kina för att hämta sin dotter Ebba.

Singel och fyrtio

Som singel och närmare fyrtio hade hon aldrig några tankar på att skaffa barn på annat sätt än genom adoption.

- Jag hade varken tid eller lust att vänta på att träffa en karl, bli kär och planera för barn. Att ragga upp en okänd man på krogen var helt uteslutet. Jag vill att mitt barn skall känna sig välkommet till mig och till jorden, säger Charlotte.

Hur är det att vara ensamstående adoptivmamma?

- Det är mer fantastiskt och oändligt mycket jobbigare än man kan föreställa sig. Barnuppfostran är ingenting i jämförelse med att få vardagen att gå ihop med jobb, hämtning och lämning på dagis, städning, matinköp - det är tufft.

- Föräldrar som lever i parrelationer kan undra hur jag orkar med allt. Men jag vet inte om något annat. Jag är aldrig ifred, men hade heller inte tänkt mig det, säger Charlotte.

Tror du att det är svårare att vara adoptivförälder än biologisk förälder?

- Alla föräldrar har ett ansvar, men kanske att vi adoptivföräldrar känner ett ännu lite större ansvar för att det ska gå bra. Våra barn har startat sina liv med något av det svåraste man som liten kan vara med om, att vara föräldralös, säger Charlotte.

Charlotte Peterson

Vi väljer att adoptera:

Fakta: adoption

Charlotte Peterson, ensamstående:

Nneka Amu

ARTIKELN HANDLAR OM