Emma och William toppar namnlistor

RELATIONER

Tredje gången i rad på toppen - Lennart och Birgitta inget för nyblivna föräldrar

Ropa på Emma och William och tusentals barn på dagis och i skolor kommer att svara. För så låter än en gång de nyblivna svenska föräldrarnas favoritnamn.

Rop efter Lennart och Birgitta verkar snart bara kunna hörsammas på seniorboendet.

För tredje gången i rad placerade förra året nyblivna mödrar och fäder Emma, (1265 barn), och för andra året i rad William, (1255), högst upp på listan över de populäraste tilltalsnamnen. Allt enligt Statistiska centralbyråns (SCB:s) siffror.

Dessa visar inga stora förändringar på tio-i-topp-listan, möjligen med undantag för Maja, som ryckt upp från en åttonde till en andra plats och petat ned Elin till plats fyra. Ida är fortfarande det tredje populäraste namnet. Kvar bland de tio är Julia, Linnéa, Hanna, Alva och Wilma. Det enda nya är Klara.

Leia och Sixten

Efter William finns bara små förändringar på den maskulina tio-i-topplistan. Kvar från 2003 är Filip, Oscar, Lucas, Erik, Emil, Isak, Alexander, Viktor och Anton i just den ordningen.

Vill man spekulera i allt mer frekventa namn under de kommande åren är Leia, Nova, Elsie, Isa och Lea tämligen säkra tips. De namnen, och i den ordningen, visade nämligen den största ökningen förra året, Leia med hela 105 procent. På gossesidan blir Sixten, Alvin, Vincent, Wilmer och Alfons allt populärare.

De föräldrar som vill gå mot strömmen bör kalla sina döttrar Madeleine (plats 98), Johanna (47), Tove (89) eller Malin (74) och sönerna Joakim (98), Christian och Jonas (båda 90) eller Johan (52). De namnen är enligt SCB-statistiken på väg ut och minskar alla med mellan 21 och 36 procent.

Och de som vill skicka sina barn till dagis och så småningom till skolan med riktigt aparta namn och de risker det kan innebära väljer lämpligen bland far- och morföräldrarnas namn. Lika ute som 40-talisterna understundom tycks vara i debatten lika osynliga är flera av deras vanligste förnamn i SCB-tabellerna.

Elvis och Tintin

I listan över tilltalsnamn som getts till mer än tio barn något av åren 1998–2004 letar man därför förgäves bland 557 flicknamn efter Birgitta, Margareta, Yvonne, Gudrun eller Ulla. Lika osynliga i barnkamrarna är bland 476 pojknamn numera Lennart, Leif, Kjell och Göran. Fortsätter tendensen för Mats och Håkan kan de också räkna med att vara borta från barnlistan nästa år.

Mindre ovanliga och med på listan är Tristan och Isolde, Madicken, Elvis och Tintin.

Naturligtvis återspeglas också det flerkulturella Sverige i vad små barn heter. Förra året fick vi således 170 nya Muhammed med olika stavningar. Det förde namnet från plats 82 till 77.

Topplistan

De tio vanligaste tilltalsnamnen som getts till pojkar respektive flickor födda under 2004.

Namnen redovisas under den vanligaste stavningen, men samtliga stavningar ingår i antalet.

Leif Svensson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM