I stundens hetta skippar vi skydd

RELATIONER

Sommarsex med ny partner – varannan ignorerar gummit

Foto: Många spontana sexmöten uppstår under sommaren.

Sommar, lek och smek.

Många spontana sexmöten uppstår under den varma årstiden.

Om du slarvade med kondomen är du långt ifrån ensam – hela 50 procent av svenskarna skippar gummi vid första sextillfället med ny partner.

– Det finns många anledningar till att man väljer att inte använda kondom. Ett jättevanligt skäl är att man är kär i personen man har sex med eller hoppas på att det ska bli något. Man ser på sexet som en intim handling och skippar skydd, säger Pelle Ullholm, sexualupplysare på RFSU.

Ha en egen kondomplan

Under sommaren träffar man fler människor och lever en annan typ av liv.

– Det är vanligast att man använder kondom med one night stands, säger han.

Många förväntar sig att deras sexpartner ska ta initiativet.

– Ett klassiskt scenario är att man inte vet vad den andra tänker, man låter det bero på stunden och lägger kondomanvändandet så att säga i knät på den man har sex med, i stället för att ha en egen kondomplan.

Trots det visar alla undersökningar att man har en positiv attityd till kondomanvändande.

– Man tycker att någon som föreslår kondom är mer omtänksam, erfaren, vuxen och självsäker – vilket är starka argument för att det är ett bra val av partner.

Män sämre på skydd

Män är sämre på att skydda sig rent statistiskt, tjejer har fler sätt att skydda sig på. För de som skyddar sig är anledningen oftare mot graviditet än sjukdomar.

Så vad är då det vanligaste skälet till att låta bli att skydda sig?

– För vissa tar det bort känseln på ollonet, och de får svårare att få utlösning. Men då kan man ha sex på andra sätt, som genom smek och oralsex. En annan orsak kan vara att man inte känner sig lika intim.

1 av 2

Så visar sig olika könssjukdomar

Gonorré

Svider när man kissar, flytning från urinrör, slida eller ändtarm. Halsont. Behandlas med antibiotika.

Herpes

Blåsor och rodnad. Bränner, svider och kliar. Sitter vanligtvis runt mun eller könsorgan men kan även sätta sig på andra ställen på kroppen. Kan ej botas men mildras med medicin.

Klamydia

Svider när man kissar, flytning från urinrör, slida eller ändtarm. Symtom kan dock dröja. Behandlas med antibiotika.

Kondylom

Klåda, sprickor och blödningar i underlivet. Knottror runt könsorgan eller analöppning. Det kan dröja år innan vårtorna bryter ut. Går ej att bota men vårtorna kan behandlas med en speciell lösning, frysas eller brännas bort. Även laser används.

HIV

Svullna lymfkörtlar, svamp i munslemhinnan, bältros, kraftig viktminskning, hosta, diarré, nattsvettningar, trötthet. Behandling: Bot finns ingen men man jobbar förebyggande med bromsmediciner för att stärka immunförsvaret, bromsa sidoeffekterna och förebygga aidskomplikationer.

Syfilis

Sår på könsorganet som inte ömmar, utslag, svullna ljumskar. Feber, illamående, trötthet, ledsmärtor, hår- avfall. Behandlas med antibiotika.

Källa: RFSU

Charlotte Signell