Familjerelationer

Stamceller kan bli ägg och spermier

RELATIONER

Brittiska forskare har lyckats få stamceller att utvecklas till tidiga former av ägg och spermier.

På sikt kan upptäckten underlätta för forskare som genom stamcellsforskning försöker lösa gåtorna bakom svåra sjukdomar och hjälpa par som vill få barn.

”Att undersöka mekanismerna hos mänskliga celler som utvecklas till ägg och spermier är viktigt när vi försöker förstå de bakomliggande orsakerna till infertilitet”, skriver Behrouz Aflatoonian, doktorand vid Centret för stamcellsbiologi vid Sheffield-universitetet i Storbritannien i ett pressmeddelande.

Möss och människor

Resultatet presenterades vid en pågående internationell konferens om mänsklig fortplantning och embryo-forskning i Köpenhamn.

De brittiska forskarna testade först med stamceller från möss. Dessa visade sig kunna utvecklas till ett förstadium av ägg och spermier. Aflatoonian och hans kollegor gjorde då om försöket med hjälp av mänskliga stamceller som donerats vid fertilitetskliniker. Cellerna fick växa till cellkroppar och efter ungefär två veckor började ett litet antal av cellerna visa att de hade liknande gener som de som finns i ägg och spermier. Vissa celler utvecklade det protein som bara finns i mognande spermier.

– Detta visar att mänskliga stamceller har förmåga att utvecklas till förstadier av ägg och spermier, säger Aflatoonian.

Bot mot cancer

Denna typ av celler har tidigare varit svår att komma åt för forskarna, eftersom de måste tas från ett embryo i exakt rätt tid. Om stamceller kan bli ägg och spermier är det inte heller otänkbart att dessa kan befruktas – och i sin tur generera fler embryon.

Stamceller är en typ av ursprungliga celler som har förmåga att bilda olika typer av vävnad. Anhängarna av stamcellsforskning hoppas att den på sikt kan skapa bot mot flera former av cancer, parkinson och alzheimer.

Christina Magnergård Bjers/TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Relationer

/

Familjerelationer

ÄMNEN I ARTIKELN

Familjerelationer