Programledaren fick barn trots cancern

RELATIONER

Sofia Rågenklint om skräcken och glädjen

Programledaren Sofia Rågenklint fick cancer, tvingades operera bort delar av livmodern – och blev gravid.

– Jag hade blivit ännu mer förkrossad om jag fått cancer i dag. Döden känns mer skrämmande när man har ett litet liv att ta hand om, säger hon till Aftonbladet Family.

Foto: Jan Danielsson
Mirakelbarn Sofia Rågenklint blev gravid trots livmoderhalscancern.

Programledaren Sofia Rågenklint, 31, var på en rutinundersökning då läkarna upptäckte att hon hade livmoderhalscancer. Hon opererades två gånger innan läkarna lyckades bemästra sjukdomen.

– Det är klart att jag var rädd för att dö. Att gå in på nätet och läsa att en av tre kvinnor dör av livmoderhalscancer, säger hon till Aftonbladet Family.

Kände sig frisk

Sofia Rågenklints cancer var lyckligtvis inte så långt gången.

– Jag har alltid känt mig helt frisk, även när jag hade cancer, om än inte direkt efter operationerna. Man kan gå länge med cancer utan att känna något alls. Som tur var nådde den inte längre än till första stadiet i mitt fall. Nu går jag på kontroller var tredje månad. Och jag tjatar alltid på mina tjejkompisar om att de måste ta cellprov varje år, säger Sofia Rågenklint till Aftonbladet Family.

Blev gravid

Trots cancern och de båda operationerna blev Sofia Rågenklint gravid. Pappa till Tim, 10 månader är melodifestivalaktuelle sångaren Patrik Isaksson.

– Döden känns mer skrämmande när man har ett litet liv att ta hand om. I november förra året var jag på en arbetsresa till Thailand i två och en halv vecka. Tim var hemma med Patrik. Innan jag åkte skrev jag ett brev till Tim där jag berättade om mig själv, mina bra och dåliga sidor – i fall att något skulle hända mig när jag var borta. Min far dog av en hjärtattack för åtta år sedan och jag är så glad att vi hade en så nära kontakt. Han är fortfarande väldigt levande för mig. Så vill jag att det ska vara för Tim också, säger hon till Aftonbladet Family.

Läs Nneka Amus intervju med Sofia Rågenklint i nästa nummer av Aftonbladet Family. I butik den 14-16 mars.

Karin Lindblom

ARTIKELN HANDLAR OM