”Kan man bli lesbisk över en natt?”

RELATIONER

Läs det senaste chattet med Linn Heed

Moderator säger: Linn börjar chatta kl 15.30 men du är välkommen med dina frågor redan nu.

Linn Heed säger: Hej på Er! Hoppas att ni är pigga och har många frågor att ställa idag.

Anton säger: Hej Linn! Jag har ett stor problem. Det är min Uthållighet under ett samlag (Den är kass rent ut sagt)...Vet du något man kan göra så man kan hålla sig längre? Jag har hört om Start och stopp tekniken men fattar inte så mycket av den kanske du kan förklara lite om den? Tack så mycket i förhand och för en bra spalt=) Kram //Anton

Linn Heed säger: Hej Anton! Jo, start-och-stopp-tekniken handlar om att smeka sig själv så nära utlösning som möjligt och att stanna upp precis innan. Vila några sekunder och börja om på nytt igen. Detta kan också givetvis praktiseras under ett samlag också, och att du då stannar upp med samlagsrörelser precis före utlösningen så att du har full kontroll. Detta kommer att på sikt öka din kroppskännedom och din uthållighet. Det viktiga är att du inte ger upp utan övning ger färdighet. Du lär kroppen att vänta med utlösning och blir på så vis mer uthållig under samlaget. Många killar tycker även att utlösningen/orgasmen känns starkare och intensivare, om dem medvetet "fördröjer" utlösningen på det här sätter. Kul att du gillar spalten!

erik säger: Hej. Jag hade för några veckor sedan oskyddat sex med en tjej och är nu orolig för att hon ska vara gravid. Hon säger att hon fått mens efter det, men jag undrar, utesluter det verkligen graviditet?

Linn Heed säger: Huvudregeln är att när menstruationen kommer så är man inte gravid. Menstruationen är kroppens sätt att tala om att det inte blev något befruktat ägg den här menscykeln/månaden. I vissa sällsynta fall så kan man vara gravid och ändå ha en blödning, som kan uppfattas som menstruation. Detta är dock ovanligt, så jag tycker inte att du skall oroa dig för det. Lita på tjejen när hon säger att hon har fått sin mens. Mer kan du faktiskt inte göra.

Klara säger: Hej Linn! Ibland när jag haft kraftig stimulering av klitoris får jag kramper/obehagliga smärtor i området kring livmodern/äggstockarna. Dessa smärtor brukar uppstå ca 2 timmar efter jag onanerat/haft sex. Vad kan det här bero på? Min egna teori är att det skulle ha ett samband med att jag kanske inte varit tillräckligt upphetsad. Vad tror du? Jag fick aldrig såna smärtor innan jag började med p-spruta.

Linn Heed säger: Det låter som att dina smärtor har någon koppling till p-sprutan, sedan om det är hormonellt är psykiskt är svårt att avgöra. Diskutera igenom problemet med den gynekolog som skrev ut p-sprutan som preventivmedel. Det är inte så ovanligt att man kan uppleva obehag, ömhet och rent av smärta efter orgasm och stimulering av klitoris. En del kvinnor blir överkänsliga på utanpå och inuti underlivet. Nästan som mensvärk kan en del beskriva det som. Det låter smärtsamt att dessa smärtor är så påtagliga och ihållande som två timmar, det tycker jag låter lite mycket, så ta kontakt med din läkare.

gunilla säger: Kan man bli lesbisk över en natt? Hade inga som helst sådana tankar för 3 månader sedan och nu är jag tillsammans med en tjej. Vilket iofs är helt underbart! Har bara haft killar innan.. men hur är det möjligt? Är alla lite bi av naturen och behöver något för att väcka det till liv?

Linn Heed säger: Jag kan inte svara om alla människor är bisexuella av naturen, men att vissa människor är det råder det ju ingen tvekan om. Det låter som att du har ett öppet sinne till sex och inte blir så rädd för dina känslor. Bra! Lesbisk över en natt? Ja, det kanske kan kännas och upplevas så, men jag tror nog att du halvt omedvetet/omedvetet faktiskt har funderat över det här ett tag och fick chansen att träffa en underbar kvinna som du helt enkelt fastnade för. Se det inte som något konstigt, utan att du har haft turen att hitta någon att älska och tycka om så mycket. Det är inte alla förunnat.

Christopher säger: Kan lång tid utan sex och lust påverka en människas fysiska och mentala hälsa?

Linn Heed säger: Ja det kan det säkert göra. Sex innebär för många människor närhet, kroppskontakt, hudkontakt och bekräftelse. Det är livsviktiga ting för dom flesta människor. Vi behöver bli åtrådda och sedda och vi mår bra av att ge vår kärlek och ömhet till någon som vi tycker mycket om. Sedan kan man vara utan sex och lust av helt frivilliga skäl. Man har kanske genomgått en jobbig och slitsam period i sitt liv, en skilsmässa, en förlust av något slag och så vidare, som gör att man behöver tid och fokus att återhämta sig. Då har man inte ork och energi över att ge av sig själv till en annan människa. Då är det viktiga att man är lyhörd för sina egna behov och inte försöker räcka till, till allt och alla, och få dåligt samvete. Vissa människor väljer också att leva i så kallade "vita äktenskap", det vill säga i en relation där man medvetet avstår från sex. Att välja celibat måste stå var och en fritt. Det viktiga är att man upplever att man har ett val. Det är när ensamheten blir påtvingad och ofrivillig som psykisk och fysisk ohälsa lätt kan få fäste.

Miranda säger: Hej! Jag funderar på en sak. One nights stand. Är de vanligare nu än förr? Eller är de bara så att vi kvinnor äntligen börjat tycka att det är okej med den kvinnliga sexualiteten. Jag får känslan att det har förändrats en hel del bara de sista åren ??

Linn Heed säger: Jag tror att den sexuella jämställdheten börjar ta ut sin rätt, eller jag kanske vill tro det... Jag uppfattar än dock att kvinnor idag har lättare att ta för sig och att ett one night stand inte är så skamfyllt eller bara männen förunnat. Det viktiga är att man kan stå för sitt val och att man inte ställer upp bara för att det är svårt att säga nej. Idag är även den kvinnliga sexualiteten mycket i fokus, vilket också jämnar ut obalansen mellan könen.

tjej35 säger: Hej Linn! Till skillnad från många andra tjejer så njuter jag inte så mycket av att bli slickad, iaf inte "där nere", utan istället njuter jag enormt mycket av att killen nafsar och slickar på mina bröstvårtor. Det är helt underbart och hjälper mig att få orgasm, ja jag kan nästan nå orgasm enbart genom bröststimulering! Hur vanligt/ovanligt är det?

Linn Heed säger: Har tyvärr ingen procentsiffra, men att det finns kvinnor som faktiskt uppnår orgasm med enbart stimulering av bröstvårtorna, finns det!!! Tänk dom människor som antingen föds/är med om en olycka, där underlivet och dess erogena zoner slås ut, faktiskt kan ladda andra delar av kroppen och uppnå sexuell tillfredsställelse. GRATTIS till dig. Det är bara fortsätta att bli nafsad i bröstvårtorna och njuta! Gillar du inte traditionellt oralsex så är väl det inga problem?

Thomba säger: Om man planerar att skaffa barn. Hur ska man då bäst göra innan? Bör man få utlösning på morgonen och sedan ha sexet på kvällen för att det ska bli "fräscha" sperma som kommer, eller spelar det ingen roll om dom legat i pungen en längre tid?

Linn Heed säger: Du skall helst ha regelbundna utlösningar. Låt inte spermierna ligga för länge i pungen, men det innebär inte att du behöver få utlösning varje dag. Man brukar säga att samlag 2-3 gånger per vecka skall räcka för att befrukta ägget. Då finns det alltid "färska och pigga" spermier som ligger och simmar i avvaktan på att ett ägg skall lossna och kunna bli befruktat i äggledaren. Så inga överdrifter eller underdrifter åt något håll, okej?

Linus säger: Hej Linn! jag är en kille på 16 år som har ett problem enligt mig själv, jag har ganska liten snopp 12.3 cm! och gillar inte att duscha i skolan med andra killar för den är så liten! 12.3 cm vid stånd 4 cm utan stånd. Kommer den bli större med åren eller finns det något jag kan gör åt de?

Linn Heed säger: Du är fortfarande i växande ålder, så sannolikheten att ditt kön växer och fortsätter utvecklas är stor. Jag förstår att du mår dåligt över detta och undviker situationer där du behöver visa dig naken, men försök att slappna av och fokusera inte allt på storleken. Jag VET att det är lätt för mig att säga, men tro mig, ett bra sexliv hänger inte enbart på könet. Det handlar om så mycket mer. Ta det lite lugnt och oroa dig inte så mycket.

emma säger: jag har haft många killar och det slutar jämt med att jag blir sårad. och nu har jag en kille och vi har det inte så bra, och jag har börja kolla på andra. men det värsta är att det är tjejer som intresserar mej mer än killar, liksom tjejer har mer att kolla på och killar är så stel tycker jag. hur vet man om man är lesbisk? :/

Linn Heed säger: Ja det behöver du faktiskt ta reda på själv. Det låter som att du funderar mycket och faktiskt vågar pröva tanken. Det är ett steg på vägen i undersökandet. Du kan gå in på RFSL:s hemsida och läsa om du vill skaffa dig mer information om homosexualitet. Oavsett om man är heterosexuell eller homosexuell så är det viktigt att inte utsätta sig för taskiga relationer, där man blir sårad och far illa. Du behöver värna om dig själv och inte låta andra människor utnyttja dig. Stanna upp och känn efter. Vad är viktigt för dig i en relation? Hur vill du att din partner skall bete sig mot dig? Vad har du saknat i dina tidigare förhållanden? Var inte så rädd för att ifrågasätta, då kommer du att lära dig mycket om dig själv och vad du egentligen söker för partner.

Viktor säger: Hej Linn. Jag är 15 år och kommer snart förlora oskulden med min flickvän. Vad har du för tips till första gången? Hon är erfaren med några. Inte jag. / Viktor

Linn Heed säger: Okej Viktor: 1) Försök inte fejka att du är oskuld. Ha en öppenhet. Det vinner du på i längden. 2) Ta det lugnt och slappna av. Försök lägga band på din nervositet. 3) Ta god tid på er med långt skönt förspel där både du och hon hinner med fysiskt och känslomässigt. 4)Se det inte som ett misslyckande om ståndet sviker eller något annat går på tok. Glöm inte att skratta tillsammans. Det är befriande och lugnar ner nerverna. 5) Tänk på att skydda er mot könssjukdomar och oönskad graviditet. Träna på att använda kondom. Använd kondom när du onanerar. Det är en teknisk fråga. Gratis kondomer får du på din ungdomsmottagning eller hos skolsköterskan. 6) Skruva ned förväntningarna. Hon förväntar sig inte att du skall vara en FANTASTISK ÄLSKARE enligt konstens alla regler. Alla barn i början. LYCKA TILL!

Moderator säger: Nu kommer dagens sista fråga.

Champis säger: Hej Linn! jag undrar om det är normalt att inte ha sex i ett förhållande. det är relativit nytt... (ca tre mån). Han blir så nervös att hans snopp mjuknar och vi kan inte genomföra ett samlag. jag försöker ge honom förtroende men hur ska jag göra?? TACK för en bra spalt.

Linn Heed säger: Hej Champis! Det är så mycket som händer inom en när man går in i en ny relation. Det handlar om att lära känna varandra, att bli trygga tillsammans, att komma förbi sina komplex, att inte ha för höga förväntningar och så vidare. TA DET BARA LUGNT! Tre månader kan i och för sig kännas som en evighet, men i ett längre perspektiv så är det en ganska kort tid. Det är nu som ni lägger grunden för ert förhållande. Respektera varandra och se det inte som att det är något fel, eller att den sexuella attraktionen inte är tillräcklig. Du är BRA och han är BRA och tillsammans kan ni bli BÄST! Det kommer att fixa sig. Det vet jag. Tack för att du läser spalten och gillar det jag skriver!

Moderator säger: Nu måste vi tyvärr sluta för idag. Välkomna tillbaka på tisdag, då Linn chattar igen.

Linn Heed säger: TACK alla ni som har chattat idag. Det var verkligen kul. Som sagt, vi ses igen tisdag eftermiddag, och tills dess kan ni ju gå in och kika på "Fråga Linn" på Webben. Där finns det ett nytt program utlagt denna vecka. KRAM på er!