”Spelar utseendet roll om man vill göra karriär?”

RELATIONER

Läs hela chattet med karriärcoachen Nina Jansdotter

sara säger: Hejsan! Är mammaledig och arbetslös, har du några bra tips för en orolig mamma?

Nina Jansdotter säger: Ja använd din tid till att sortera dina tankar kring vad du verkligen vill göra när du kommer tillbaka. Då är det mycket lättare för dig att rikta din energi och ditt fokus sen när du skall börja söka jobb. Kolla läget redan nu och börja fila på din CV så den är tydlig och säljande.

Malin säger: Hej Nina! Jag står inför valet av utbildning nu till våren. Jag söker en utbildning där mina egenskaper kommer till användning. Jag är strukturell, organisatorisk, gillar planering och är pedant. Vad ska jag välja? Jag har inga direkta intressen men premierar hög lön och kortare studietid än fem år. Mvh Malin

Nina Jansdotter säger: Bra att du vet vilka dina bästa egenskaper är och att du vill matcha dem med rätt utbildning. Dom egenskaperna du beskriver behövs på många typer av jobb så du får nog göra en djupdykning i utbildningsdjungeln. Tala med andra som har läst/läser. Boka tid hos en studievägledare på högskolan/universitetet. Kolla även platsannonser och se vilken typ av jobb där dina egegenskaper efterfrågas.

nina säger: Hur ska man egentligen tänka för att prioritera rätt? Mitt jobb är väldigt viktigt för mig, men jag vill ju även hinna med mannen, vännerna, träningen, bio, föräldrarna... Min kalender är alltid full, och det gör mig så stressad. Men jag vill ju hinna allt.

Nina Jansdotter säger: Kul att du har fullt upp och att ditt jobb är viktigt för dig men kom ihåg att boka tid för dig själv i almanackan också så du orkar hålla ditt tempo. Tid där du kan funderar över om du gör saker i rätt ordning samt vad som är viktigt för dig just nu. Risken är annars att ekorrhjulet snurrar på allt fortare. Time- out ibland alltså....

anonym säger: Hej Nina, ser du den här utvecklingen med unga tjejer som gör karriär som positivt eller negativ. Finns det några farnhågor tycker du?

Nina Jansdotter säger: Jag tycker det är positivt att unga tjejer börjar visa framfötterna och ta för sig. De behövs ute i företag och organisationer. Jag ser dock många unga (framför allt tjejer) som är väldigt högpresterande, så mycket att dom ofta glömmer bort sig själva och sina egna behov. Det får inte bli så att man anpassar sig så mycket efter kraven att man riskerar att bränna ljuset i båda sidor. Så till alla duktiga flickor. Lyssna inåt lite också !

sylvia säger: Hej! Jag har jobbat som assistent på ett medelstort företag i åtta år, och vill gärna komma vidare. Jag har ingen akademisk utbildning men har förstås läst mig massor - administration, en del enklare bokföring, struktur och ordning och reda. Hur tar jag steget till ett mer kvalificerat jobb?

Nina Jansdotter säger: Kul att du vill gå vidare till nya utmaningar och att förstår att du har massor att komma med även om du inte har en akademisk utbildning. Du säger inte om du vill göra karriär internt eller gå vidare externt. Då du säkert har gott renomée där du redan är så kan det vara lättare att starta dialog med din chef/personal om dina planer. Ofta finns det större möjligheter än man tror att hitta lösningar där man står och går istället för att blicka ut. Hitta minst tre bra anledninger för din chef att ge dig chansen till något nytt. Annars ta kontakt med människor i ditt nätverk och be dom hålla kollen efter jobb där dom jobbar.

abdul säger: Hej Nina. Jag undrar hur stor roll utseendet spelar för om man ska göra karriär, är det mycket lättare om man är snygg?

Nina Jansdotter säger: Enligt internationella undersökning är det en stor fördel att ha ett snyggt yttre ja. Kanske inte fotomodellsnygg för då kan man nog väcka lite för mycket jante-känslor hos andra samt att det finns konstiga fördomar om att man inte både kan vara snygg och smart. Därför att utseendet spelar så stor roll i ditt personliga varumärke är det bra att visa upp sig från sin bästa sida när man går på intervjuer och liknande. Att man tänker på att människor skapar sig en bild av det totala intrycket du visar upp och där det yttre också spelar stor roll. Å andra sidan finns det massor av människor med "vanligt" utseende som gjort alldeles lysande karriärer så det finns plats för alla. Till syvende och sist spelar personlighet och framför allt prestation och kompetens störst roll. Tack och lov!

elin säger: hej nina! går nu sista året på gymnasiet och har bra betyg. har som dröm att leda projekt och liknande inom företag. vilken utbildning tycker DU är bra att satsa på då?

Nina Jansdotter säger: Ja som du kanske har märkt så svarar jag inte exakt på vilken utbildning jag tycker du skall välja av den anledningen att det är bara du som vet vad som är rätt för dig. Jag tycker dock att det är väldigt bra att du redan nu vet att du vill leda projekt för det blir mycket lättare att välja om man är klar över någon del då det minskar antalet val. "Leda projekt" är dock ett område som studeras inom många utbildningar idag då det är en vanlig organistationsform så du får nog tänka på att specifiera dig lite bättre. Ex är det någon speciell bransch som lockar? Vill du helst jobba inom det privata eller det offentliga etc

Kristin säger: Hej! Jag har två barn, en fyraårig universitetsutbildning och är 26 år. Mitt problem är att jag har en tvärvetenskaplig utbildning. Jag är mycket nöjd med min utbildning, har läst psykologi, datalogi och lingvistik. Nu söker jag jobb och känner mig många gånger tveksam över min kunskap. Jag är bra på att skriva och söker ett jobb som redaktör. De vill nog helst ha någon med mediautbildning, men jag vet att jag är rätt för jobbet. Hur övertygar jag dem?

Nina Jansdotter säger: För dig som har satsat på en egen utbildningsprofil är det viktigt att du blir ännu bättre på att marknadsföra/förklara vad utbildningen har gett dig för främsta lärdomar. Var gärna lite mer specifik i vad du kan. I ditt läge handlar det nog mycket om att bara få en chans att visa att du verkligen kan (jag är glad över att du låter så övetygad om det själv). Praktik kanske? Eller visa upp prov på dina färdigheter/idéer. Sök även en mentor som kan hjälpa dig in i branschen med sina kontakter och nätverka mycket efter nya öppningar.

Onmyway säger: Vill starta eget företag, hur gör jag? finns det några genvägar om ja vill att det ska gå snabbt? Mvh Marcus

Nina Jansdotter säger: Ja det finns många ställen som har rådgivning för egenföretagare. Du säger inget om hur långt du kommit med din marknads/affärsplan för en sådan måste du ha, speciellt om du skall söka bidrag eller lån till din idé. Arbetsförmedlingen brukar ha informationsträffar, även Almi och Nyföretagarcentrum som har avdelningar runt om i landet. Kolla även Nuteks hemsida för mer info. Lycka till! Det är en mycket spännande resa man ger sig in på när man startar eget :)

Moderator säger: Nu måste vi tyvärr sluta. Tack Nina Jansdotter och tack ni som chattat.

Nina Jansdotter säger: Hej då och tack för idag. Lycka till alla ni som letar vägar för er egen utveckling. Kom ihåg att Ting Tar Tid.