Stress gör män barnlösa

RELATIONER

Läkaren: Det speglar en allvarlig situation i samhället

Stress är den vanligaste orsaken till att män inte kan få barn.

– De senaste tio till femton åren har antalet fall minst fördubblats, säkert tredubblats, säger Iréne Dahl Lundqvist, överläkare och klinikchef på kvinnokliniken på Centrallasarettet i Växjö.

I vart tredje fall av barnlöshet är det mannens spermier som är för dåliga. Tidigare var det oftare kvinnan som var orsaken. De medicinska faktorerna hos männen har inte ökat. Däremot blir stress en vanligare orsak.

– Det speglar en allvarlig situation i samhället som är oroväckande, säger Iréne Dahl Lundqvist.

Siffrorna är inte nya, men problemet har inte tagits på allvar förut.

– Vi måste börja diskutera vad vi belastar sjukvården med. Kostnaderna för barnlöshet är stora, säger Iréne Dahl Lundqvist.

”Planerar för mycket”

Anledningen till att männen påverkas mer än kvinnorna av stress är att det bildas nya spermier var tolfte vecka.

– Kvinnorna föds med sina ägg och är de dåliga så är de. Männen kan göra något åt sin situation om de tar tag i den, säger Dahl Lundqvist.

Hon tycker att vi planerar alldeles för mycket i dag.

– Alla borde försöka ta tillvara varje dag på bästa sätt. Inte bara planera för fem veckors semester. Speciellt vad gäller barn planeras det för mycket. Först vill vi inte skaffa större familj för att vi utbildar oss. När vi sedan bestämmer oss för barn ska vi ha dem nu. Det skapar stress. Vi borde ta det mer som det kommer, säger överläkaren.

Lotta Zachrisson

ARTIKELN HANDLAR OM