Jag vill göra en egen show i Las Vegas

1 av 3 | Foto: I april föder Catherine Zeta-Jones sitt och maken Michael Douglas andra barn.
RELATIONER

Och hon tänker göra det på sitt eget sätt.

När andra Hollywood-stjärnor späker sig till anorexi för att passa in i mallen gör Catherine Zeta-Jones tvärtom.

Hon skaffar barn.

– Jag älskar att vara gravid. Alla behandlar mig så väl när jag är med barn, säger hon och stryker med handen över magen. Det är ett mirakel vad vi kan göra med våra kroppar.

– Jag filmade ”Traffic”, som jag är jättestolt över, när jag var gravid. Det vore sorgligt om man valde bort den här upplevelsen som mamma bara för att magen inte blir lika platt igen efteråt.

Nej, omgivningens krav biter inte på Catherine Zeta-Jones. Hon går sin egen väg. Nyligen startade hon ett produktionsbolag för att producera film själv.

– Om det blir svårt att få bra roller får jag fixa jobben åt mig själv, säger hon enkelt.

– Men det har varit ett ovanligt bra år för kvinnliga skådespelare, jag hoppas det inte blir det sista.

Förutom ”Chicago” syftar Catherine Zeta-Jones bland annat på ”Timmarna” med Meryl Streep, Nicole Kidman och Julianne Moore.

– Meryl har kämpat i åratal för mer komplexa kvinnoroller och det är roligt att de börjar dyka upp nu. Jag hoppas att det ger ny energi till manusförfattare och bolag att satsa mer på oss.

Det finns en skärpa och glöd i rösten när hon pratar om sitt yrke och om hur viktigt det är att kvinnor får synas som riktiga människor också på vita duken i Hollywood.

Att reducera Catherine Zeta-Jones till ett snyggt ansikte som åkt snålskjuts på sitt utseende är alltså att göra det lite väl lätt för sig. Visst har skönheten öppnat dörrar, men hon skulle knappast vara där hon är i dag om det inte låg mycket ambition och hårt arbete bakom.

Men så hänsynslöst och girigt som Velma Kelley i ”Chicago” har Catherine Zeta-Jones dock aldrig kämpat för att bli stjärna.

– Nej, absolut inte. Men jag kan känna igen mig i ambitionen att vilja bli väldigt bra på något och offra en massa saker för det.

Catherine Zeta-Jones började som musikalartist hemma i Wales. 22 år gammal blev hon stjärna över en natt då hon slog igenom i tv-serien ”Majs ljuva knoppar”.

Plötsligt var hon en av Englands mest omskrivna kvinnor. Hon plåtades i mataffären, topless på semestern och när hon hängde tvätt i trädgården.

När hon slutligen krockade med en lyktstolpe på flykt från paparazzi fick hon nog, packade resväskorna och flyttade till Los Angeles.

– Till viss del flydde jag. Men filmindustrin i England var begränsad då och jag var så känd från den där tv-serien att mitt privatliv helt tog fokus ifrån mitt skådespeleri.

– Jag ville testa något nytt och det blev en tuff tid i LA innan jag fick rollen i ”Zorro”.

I dag när Catherine Zeta-Jones ser tillbaka på hysterin i England kan hon skratta åt det och hon medger att det förberedde henne på livet som Hollywood-stjärna.

– Ja, sedan gick jag ju och gifte mig med en filmstjärna som var väldigt, väldigt känd. Om jag inte varit med om paparazzi-jakterna i England hade jag nog varit helt chockad över allt intresse för vårt förhållande.

– Nu försöker jag att inte ta skriverierna så allvarligt och jag försöker att skydda mig, Michael och vår son så mycket det går.

Det sägs att Michael Douglas blev kär i Catherine när han såg henne i ”Zorro” och att han redan på första dejten meddelade att han ville bli far till hennes barn. Men det där, och åldersskillnaden, vill Catherine Zeta-Jones inte prata om.

– Romantiken i vårt förhållande vill vi hålla för oss själva.

Nu väntar en spännande vår. Att bli mamma igen slår förstås allt, men det har redan börjat flyga fjärilar i magen inför Oscars-galan. Catherine Zeta-Jones är nominerad i kategorin Bästa kvinnliga biroll för sin insats i ”Chicago”.

– Det vore ju en stor bonus och fantastiskt om man skulle vinna, säger hon.

Efter den färgsprakande och sexiga ”Chicago” får vi senare i år se Catherine Zeta-Jones i den mörka komedin ”Intolerable cruelty” av bröderna Coen, där hon spelar mot George Clooney.

Och hon har tusen tankar, idéer och ambitioner för framtiden.

– Jag vill göra en egen show i Las Vegas! Fast just nu är det fullt på tallriken, jag kan inte se mig själv kuska runt på vägarna i dag, säger hon och skrattar.

Här är Catherines filmer

Karin Lindstedt