Stora föräldrapriset till RFSU för ordet snippa

RELATIONER

Tjejer kan massor av fula synonymer på sitt könsorgan men inget de använder på sig själva

Det finns institutioner man älskar och institutioner man avskyr. Försäkringskassan ligger som ständig etta på hat-toppen, tätt följd av CSN och Arbetsförmedlingen. På kärlekstoppen har RFSU seglat upp som etta. De har räddat mig från tradiga diskussioner och sömnlösa nätter. De har nämligen gett min dotter ett kön.

Jag tror att alla

föräldrar förr eller senare brottas med den jobbiga frågan vad flickors könsorgan heter. Om man får en pojke är det inte så svårt. De flesta gossebarn i vår tid har snoppar. Med flickor blir det däremot en otäckt knivig fråga. Hur kommer det sig att det finns tonvis med ord för det kvinnliga könet, men inget är lämpligt att nämna för barn? Fitta är vulgärt bortom all räddning, mutta för vuxet och slida alltför kliniskt. Framstjärt är ett totalt ologiskt ord. Accepterar vi ordet framstjärt blir vi tvungna att tolerera att magen kan kallas för framrygg och skulderbladen för bakbröst. Horace Engdahl, sluta dröna och gör för en gångs skull lite nytta och förbjud ordet framstjärt! Fast det finns ett ännu värre alternativ; det undvikande och luddiga ”därnere” (Återigen: Horace Engdal – gör något!).

Bästa väninnan

som både är klok och psykologistuderande (jodå, den kombinationen blir allt vanligare) överväger att skriva en uppsats om effekterna av att hälften av landets befolkning inte har en användbar term för sitt könsorgan. Hur ska man ha en avspänd relation till sin kropp när man inte ens vet vad en av de viktigare kroppsdelarna heter mer än i former av okvädningsord? För något år sedan satt jag i biblioteket där jag jobbade och hjälpte tre tonårstjejer med deras sex- och samlevnadsläxa. Det visade sig till både min och deras egen fasa att de kunde hur många fula synonymer som helst på kvinnans kön, men de kom inte på något ord de kunde tänka sig att använda på sig själva.

– Vad ska jag säga om jag går till gynekologen, funderade en tjej. Ska jag säga ”det kliar i fittan?”. Då dör jag hellre!

Men vi går mot ljusare tider.

Famlandet i mörkret är över. RFSU har beslutat att vi inte längre kan tjafsa om vad vi ska kalla ”därnere”. De har bestämt att det heter SNIPPA. Jag tycker namnet är genialt. Snopp och snippa låter bra ihop och ordet är så neutralt att ingen borde bli generad av att använda det. Initiativet är värt stora föräldrapriset. Finns inget sånt är det dags att instifta det nu. Tills vidare får de all min kärlek på Alla Hjärtans Dag. RFSU – jag älskar er!

ARTIKELN HANDLAR OM